logo-millennium-visie.jpg

kb

 

Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

Meditatie, deel 2 - Oktober 2009 Afdrukken E-mailadres

 

     
     
     
 

Meditatie, voor een betere balans tussen lichaam en geest

Deel II

Bewust ontspannen door meditatie heeft een positief effect op de gezondheid. Meditatie helpt je ontspannen waardoor je prestaties, welzijn en gezondheid verbeteren. Het is niet moeilijk of zweverig: iedereen kan het leren. Op naar een gelukkiger leven zonder stress!

1. Een goed begin
In principe kan iedereen beginnen met mediteren. Alleen mensen die psychisch of emotioneel instabiel zijn, kunnen beter eerst medisch advies inwinnen voordat ze zelfstandig gaan mediteren. Mensen met zware mentale klachten doen er goed aan alleen onder supervisie van een expert en in overleg met psycholoog of huisarts aan een meditatievorm te beginnen. Klachtenvrij hoe je niet te zijn, maar als je begint met mediteren is het verstandig om vanuit een iets steviger basis te beginnen om (beginners)frustratie te voorkomen.
Leren mediteren via boeken of door het raadplegen van websites is op zich prima, maar werkt niet voor iedereen even goed. Omdat er verschillende vormen van meditatie bestaan, is het alleen de kunst uit te zoeken welke meditatie het best bij iemand past. De één vindt het heerlijk om stil te zitten, de ander wordt daar juist onrustig van. Ieder mens is nou eenmaal anders.
Wie onervaren is, kan beter eerst een meditatiecursus - of workshop voor beginners - volgen, want de ontspanningseffecten kunnen in het begin wat heftiger zijn. Mensen worden dromerig, vallen in slaap, zien kleuren voor de ogen of ervaren lichaamstintelingen. Niets ernstig, maar het kan je wel behoorlijk afleiden. Ook de vragen als: 'Doe ik het wel goed?' En 'Wanneer merk ik iets?' of 'Hoe kan ik merken dat ik in een trancestaat of wakkere wakkerheid verkeer?' Al die geestesactiviteiten frustreert de beoefenaar, waardoor de gewenste ontspanning blijft verstoken. Tijdens een beginnerscursus kunnen eventuele misverstanden over meditatie makkelijker worden weggenomen. Mogelijke vragen, problemen en valkuilen die opkomen, worden meteen behandeld en op die manier raakt de beginner vertrouwt met het mediteren. Al doende leert men.
blauwe_lucht_en_wolkenIn het algemeen geldt dat je het best rustig kunt beginnen. Loop niet te hard van stapel door meteen een uur per dag te willen mediteren. Bouw het langzaam op. Discipline, structuur en regelmaat in de opbouwfase zijn in het begin veel belangrijker. Probeer, wanneer mogelijk, vaste momenten te kiezen om te mediteren. Je lichaam en je geest gaan zich als het ware automatisch instellen op dergelijke momenten en associëren die rusthouding met 'ontspanning'. Ook wanneer jij je voorneemt een kwartier te mediteren, blijf dan ook werkelijk een kwartier zitten en stap niet eerder op. Vooruitgang boek je wanneer jij juist op kritieke momenten - 'ik hou ermee op, het lukt me voor geen meter'- je niet gek laat maken, maar rustig blijft zitten tot het kwartiertje voorbij is. Naarmate je steeds verder je hebt ontwikkeld en vooruit bent gegaan in het mediteren, zul je uiteindelijke de échte, diepe ontspanning ervaren.
Het kan voorkomen dat je in de beginfase plotseling wordt overvallen door een slaperig gevoel. Verwar dit gevoel niet met ontspanning. In de meeste gevallen gaat het dan om het vrijkomen van vermoeidheids- en/ of stressverschijnselen. Blijf volhouden, omdat het effect van mediteren pas op langere termijn merkbaar is. Daarom is het verstandig om een dagboek of een overzichtslijst bij te houden, waarin je met jezelf afspreekt dat je drie maanden aaneengesloten iedere dag je meditatieoefeningen doet. Sla je één dag over, dan moet je helemaal opnieuw beginnen, zo is het advies van deskundigen. [ Paravisie, N. Brummelman]

2. Creëer een prettige sfeer
Het is belangrijk om tijdens de meditatie ongestoord te kunnen zitten. Probeer daarom een rustig plek in huis te vinden, zonder telefoon of te veel prikkels. Dat kan een studeerkamer zijn, een speciaal hoekje in de slaapkamer of bijvoorbeeld op zolder. Je kunt een vast ritueel 'inbouwen' door bijvoorbeeld een oliebrander met water en een paar druppels essentiële olie aan worden toegevoegd, een geurkaars of een wierookstokje aan te steken. Deze rituelen wennen snel. Wie dit een tijdje doet, zal merken dat de ontspanningsmethode al begint voordat de eigenlijke meditatie plaatsvindt. Ook kan een ontspannings-CD met rustgevende geluiden uit de natuur helpen bij de voorbereiding van de meditatiesessie. Trek gemakkelijke kleren aan die niet knellen. Het is aan te raden een uur voordat de meditatie begint, niet meer te eten.

3. Bouw het langzaam op
Wi
e bijvoorbeeld na de beginnerscursus thuis aan de slag gaat, moet proberen niet meteen te hard van stapel lopen. Begin de eerste week dagelijks vijf minuten te mediteren, de tweede week 7 minuten, de derde week 10 minuten en bouw het daarna langzaam op tot twintig minuten. Bepaal een vast tijdstip (bijvoorbeeld 's morgens of 's avonds), doe steeds dezelfde oefening op dezelfde plaats en neem dezelfde houding aan. Stel van tevoren de tijdsduur vast en probeer daar niet van af te wijken. Probeer in alle omstandigheden voor ogen te houden dat het een feest is om te mediteren en geen straf. Het is de bedoeling, dat meditatie een plezierige ervaring is en wordt. Probeer er daarom niet te veel dwang achter te zetten. Mensen die in het begin overdreven fanatiek te werk gaan of gefrustreerd en boos worden als het niet meteen lukt, haken meestal snel weer af. Veel mensen ervaren dat ze tijdens de eerste oefeningen nog te veel nadenken, maar dat is gebruikelijk en niets om ongerust over te worden. Naarmate de training - de sessie - langer duurt, zal de gedachtestroom in ons hoofd steeds makkelijker tot rust komen. Gedachten blijven komen en gaan, maar brengen ons na een tijdje minder uit balans. Zodra wij 'gedachteloos' kunnen denken, zal dat een positieve invloed hebben op de lichamelijke ontspanning en innerlijke rust.

4. Kies een techniek
Er zijn tegenwoordig talloze meditatievormen. Welke techniek iemand ook kiest, de basis van mediteren is aandacht focussen op het hier en nu, maar de manier waarop dat ingevuld wordt, verschilt. Men onderscheidt grofweg vier groepen:

  • Concentratietechniek
  • Inzichtmeditatie
  • Bewegingsmeditatie
  • Helende meditatie

Bij concentratiemeditatie - Zen en Transcendente Meditatie - ligt de focus op een voorwerp, zodat je gedachten niet alle kanten opschieten. Dat kan om een specifiek voorwerp gaan, een kaarsvlam, een Boeddhabeeldje, een appel, een vaas bloemen of een mantra. Komen er gedachten in je op, dan is het de bedoeling jezelf op subtiele wijze naar het meditatieobject te bewegen. Op die manier kan de concentratie (weer) gehandhaafd worden.
Inzichtmeditatie - Vipassana en aandachtstraining - leert juist om te focussen op problemen, belemmerende emoties of lichamelijke sensaties met de bedoeling om meer inzicht te krijgen in lichaam en geest. Voorop staat het observeren van gevoelens, gedachten en ervaring door middel van zelfobservatie en op die manier zelfkennis te verwerven. Ook psychologen hebben de gunstige effecten van meditatie ontdekt. Er is zelfs een therapeutische stroming in opkomst die er volledig op is gebaseerd: de Mindfulness Base Stress Reduction (MBSR) en de Mindfulness Based Cognitive Therapy. Mindfulness is te vertalen als 'opmerkzaamheid, aanwezig zijn, aandachtig zijn'. Bijvoorbeeld 'aandachtig' je tanden poetsen of een kers eten.
aardbeienBewegingsmeditatie, zoals yoga, tai chi, qi gong, aikido, chi neng en loopmeditatie is beter geschikt voor mensen die moeite hebben om stil te zitten. Door op een meditatieve manier te focussen op de bewegingen die tijdens de oefening worden gemaakt, is het de bedoeling dat meditatie en lichaamsbeheersing optimaal worden gecombineerd.
Bij helende meditatie pakt iemand door visualisatie een specifieke kwaal of emotioneel probleem aan. Door ons concreet voor te stellen hoe het is om iemand te vergeven, gezond te leven of tot een bijzondere prestatie te komen, zouden we deze zaken kunnen bevorderen. Wie de proef op de som wil nemen, kan dit uitproberen door na een hectische dag een kwartiertje op bed te gaan liggen en zichzelf te verplaatsen naar een idyllisch plekje: bijvoorbeeld lekker luierend op een tropisch palmenstrand.
Het is de kunst om de techniek te vinden die het meest aanspreekt en het beste bij je past. Probeer daarom eerst het één en ander uit. Vaak merk je dan vanzelf wel waarvoor jij het meest 'aanleg' hebt.

5. De juiste houding
Mediteren kan door te zitten op een speciaal meditatiekussen, een stoel of een krukje. De houding is van essentieel belang en tegelijkertijd voor veel mensen een struikelblok. Lange tijd op een kussen zitten in de lotushouding, waarbij de rechtervoet op de linkerdij ligt en de linkervoet op de rechterdij, is voor de meeste wersterlingen niet weggelegd. Reëler is het om te kiezen voor de kleermakerszit of voor een halve lotushouding. Houd tijdens de zitmeditatie rug, nek en hoofd in één rechte lijn. Duw de kin iets naar beneden richting de borst en laat de handen rusten in de schoot of in een open positie op de knieën en sluit beide ogen. Een ander optie is om de handpalmen tegen elkaar te leggen - op buikhoogte - waarbij de duimen en de wijsvingers lichtjes tegen elkaar worden gedrukt. Dit is een zogenaamde 'mudra' (de spirituele betekenis van mudra is het verenigen van de mens met zijn innerlijke Zelf).

6. Wanneer en hoe lang?
Er is geen ideale tijd om te mediteren. Iedereen mag dat zelf bepalen. Sommigen beweren dat het rond zonsopgang het meeste effect sorteert, omdat de natuurlijke energie dan nog niet is verstoord door menselijke activiteiten. In ieder geval ben je 's ochtends nog lekker fris en uitgerust en zijn de problemen van de dag nog niet aan de orde. Maar wanneer je geen ochtend mens bent, is het aan te raden om 's avonds voor het naar bed gaan te mediteren. Meditatie is de perfecte inleiding op een heerlijke diepe nachtrust.
De meeste mensen mediteren tussen de tien en twintig minuten. Onthoud dat je beter kort en hoog kwalitatieve staat kunt bereiken, dan lang en minder goed gefocust zijn. Meestal geeft niet de lengte, maar de frequentie van het mediteren je sneller toegang tot de weldaden van meditaties.

7. Belemmeringen of altijd een excuus?
Er kunnen een aantal zaken zijn, die het beoefenen van een meditatietechniek in de weg staan. Je moet hierop enigszins bedachtzaam zijn, zodat je ze kunt overwinnen.

  1. Het druk bezet zijn. Mensen zijn vaak drukbezet, en vinden het vaak moeilijk de energie en de tijd vrij te maken voor het oefenen. Maak tijd vrij in je agenda.
  2. Intuïtieve ongevoeligheid of onverschilligheid. Als je intuïtief het belang van meditatie niet aanvoelt, zul jij je doel niet bereiken. Meditatie is niet alleen in spiritueel opzicht belangrijk, maar ook voor het psycho-bio-mentale functioneren van het individuele wezen.
  3. Angst over voor- en achteruitgang. Als je druk maakt over vooruitgang of achteruitgang bij het beheersen van je concentratie/ meditatieoefeningen, dan zal dat je ontplooiing belemmeren. Voer de oefeningen rustig en consequent uit zonder er bewust over na te denken of ze goed of minder goed worden uitgevoerd.
  4. Mentale instelling. Bij een onjuiste mentale instelling zul je geen vooruitgang boeken.
  5. Ongebreidelde emoties. Probeer in alle omstandigheden je emoties te beteugelen.
  6. Extreme fysieke of mentale zwakheid. Mentale fysieke tekortkomingen zullen het leerproces niet verhinderen, alleen maar vertragen. Besteed daarom extra aandacht aan de ademhalingsoefeningen. Spreid de oefeningen over een grotere tijdsperiode uit.
  7. Hooggespannen verwachtingen. Laat je niet weerhouden, indien een 'collega-meditant' fantastische ervaringen heeft en vooruitgang boekt, en jij nog steeds niet. Blijf consequent oefenen, want ook voor jou komt er een fantastisch ontspanningsmoment.
  8. Geen tijd, ik ben zo moe, morgen begin ik echt. Bedenk van tevoren voor elke smoes een tegenargument. Geen tijd? Schrijf in je agenda. Te moe? Van mediteren krijg je extra energie. Een meditatieagenda of - overzicht kan je helpen de eerste drie maanden te overwinnen.
  9. Twijfel of besluitloosheid. Neem het besluit, wel of niet beginnen met mediteren.
  10. Gebrek aan stabiliteit. Niet in staat zijn om na langdurig oefening de verworven vaardigheden blijvend in praktijk te brengen.


8. Hartcoherentie-methode of de hartchakra-meditatieoefening

8.1 Het 'lijntje' tussen hart en brein

In 1994 ontdekte de Amerikaanse cardioloog A. Armon als eerste dat het hart een netwerk heeft, dat communiceert met de hersenen. Na deze ontdekking kwam het instituut HeartMath in Californië met een uitgebreid onderzoek naar de effecten van het hart op het brein. Daaruit bleek dat er een sterke verbinding bestaat tussen ons hart en het emotionele brein. Die verbinding loopt via het autonome zenuwstelsel en dit stelsel stuurt weer twee belangrijke subsystemen aan: het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. wolkenpartijHet eerste controleert het 'vecht-en-vluchtreactie' en jaagt de hartslag op, het tweede zenuwstelsel bewaakt onze ontspanning en rust en vertraagt juist het hartritme.Een regelmatige hartslag noemden men hartcoherentie. Deze zorgt ervoor dat de aanmaak van stresshormoon cortisol afneemt en emotionele brein tot rust komt. Ons hartritme is afhankelijk van hoe we ons voelen! Bij stress bijvoorbeeld wordt de hartslag niet alleen sneller, maar wordt het patroon van de periodes tussen de hartslagen ook grilliger.
De hartcoherentie-methode werd voor het publiek pas interessant, toen de Franse psychiater dr. D. Servan-Schreiber in zijn boek op basis van zijn bevindingen de effecten beschreef van zijn behandelingsmethoden. [Mind, febr.2009]

8.2 Hartchakra-meditatie
Het waarom?
Door te mediteren breng je jezelf in een toestand van openheid om volkomen bewustzijn te ervaren, terwijl je lichaam wakker blijft. Die toestand wordt ware wakkerheid genoemd. Mediteren is het bereiken van een staat van volkomen bewustzijn. Dagelijks mediteren is daarom ook één van de beste instrumenten om die ervaring te creëren. Daardoor ben je in staat om je levensenergie naar het hoogste chakra-niveau (energiecentrum) op te tillen. En wanneer je 'open' staat, verkeer je in wakkerheid. Onthoud dat de stiltes de geheimen van het leven bevatten. Daarom is het geluid van de stilte het zoetste geluid. Dat is het lied van de ziel!
Het leven is meditatie, waarin je het goddelijke contempleert. Gebruik je leven dus als meditatie, en alle gebeurtenissen die erin plaatsvinden. Ga in wakkerheid, niet als een slaapwandelaar. Ga in alle aandacht, niet in onverschilligheid, en blijf niet in twijfel of angst hangen, niet in schuldgevoel of zelfverwijt, maar verkeer in de voortdurende pracht van zekerheid dat je intens geliefd bent door de Hogere Wezens. Vergeet dat niet!

9. Mensen worden Kristallijn
[Artikel van Theta-instituut, geschreven door Celia Fenn, bewerkt door Hans Zevenboom]

Misschien is het afgelopen jaar opgevallen [2007/2008], dat het lijkt dat wij moeten strijden om onze energieniveaus te behouden. Regelmatig schommelingen tussen een grote hoeveelheid energie en extreme uitputting is geen uitzondering. Of je zult je misschien afvragen waarom sommigen door de energieën zo zijn aangedaan, terwijl anderen er niets van lijken te merken. Wel dit komt omdat er een essentiële verschuiving optreedt in ons bestaan als menselijk wezen. Het fysieke lichaam bevindt zich in een fase van verandering en het gebeurt nu op diverse manieren. Dit komt doordat het 'oude' driedimensionale 'model' van het menselijke wezen op een energiesysteem werkte van zeven hoofdchakra's, waar slechts twee of drie van de lagere chakra's functioneel en helder van waren. Dit in tegenstelling tot de nieuwe energie van de Menselijke Engel op een energiesysteem van twaalf hoofdchakra's werkt, waar alle chakra's dienen te functioneren en helder te zijn. En indien dit waarlijk is geschiedt, dan worden de hogere frequenties van de achtste en negende chakra verder doorgegeven via het fysieke lichaam van een totaal ontwaakt wezen; een Menselijke Engel.
Dit betekent dat tijdens deze transformatie - van het oude naar het nieuwe systeem - er enorme hoeveelheden energie door het bio-energetisch systeem van de 'Nieuwe-Mens-in-wording' heen gaat stromen. Met het gevolg van uiteenspattende veranderingen en vernieuwingen. Het belang van het in balans houden van het bio-energetisch systeem tijdens deze transformatie wordt dan cruciaal voor onze gezondheid en het welzijn van elk individu, anderzijds zal de energie 'weggeblazen' worden en zullen er zowel fysieke als emotionele problemen ontstaan.

Enkele kenmerkende symptomen zijn:

  • migraine hoofdpijnen, soms in combinatie met diarree
  • griepachtige verschijnselen; zweten, verhoging, pijnlijke botten en gewrichten, en het niet reageren op antibiotica
  • duizelig en tuitende oren
  • verhoogde eetlust en gewichtstoename
  • heleboel fysieke gewaarwordingen en ervaringen, gewoonlijk in verband met ontgifting; giftige afvalstoffen loslaten
  • hartkloppingen, tintelingen van armen en benen
  • soms ademhalingsmoeilijkheden
  • vermoeid voelen of uitgeput zijn na een kleine inspanning
  • veel willen slapen, meer en langer dan normaal
  • plotseling opkomende depressies zonder reden
  • graven in het verleden, persoonlijke relaties en kwesties
  • spanning, bezorgdheid en hoog stress niveau
  • snellere groei van haar en teennagels dan normaal
  • verlies van spierkracht in bijvoorbeeld handen
  • plotseling gevoeligheid voor mensen en omgevingen
  • een verhoging van psychische vermogens en bewustzijn. Dit manifesteert zich in het vermogen om bijna de innerlijke gedachten en gevoelens van anderen 'te horen'
  • het gevoel hebben 'buiten de rest van de wereld te leven', alleen willen zijn
  • obsessieve noodzaak om te willen begrijpen wat er gebeurt, leidt ertoe dat de geest overactief wordt en de persoon bang is om de kluts kwijt te raken of een 'burn-out' lijdt
  • verstoorde slaappatronen, dikwijls 3 keer in de nacht wakker worden of juist rond 3 uur 's morgens
  • gevoelens van vreemde elektrische energiegolven in het lichaam, bijvoorbeeld rond volle maanperiode.


10. Epifyse kristallen
Veel mensen voelen sommige van deze symptomen en zijn geneigd om naar hun huisarts te rennen. Maar meestal krijgen ze te horen, dat er niets aan de hand is. En dat is de waarheid, want al deze symptomen zijn van tijdelijke aard en heeft te maken met lichamelijke verandering die in 'aanbouw' zijn. Het lichaam wordt als het ware 'ge-reset'. Ondanks deze beknopte symptoombeschrijving is het toch verstandig bij ziekteverschijnselen een arts te raadplegen.

Er gebeurt veel, nu het fysieke lichaam 'ge-reset' wordt, en vooral in de hersenen. Het fysieke lichaam evolueert en één van de veranderingen vindt plaats in de epifyse of pijnappelklier. Hoewel het niet tot die ene locatie is beperkt. Er vormen zich kristallen in de epifyse; kristallijnen structuren. Deze kristallen kunnen afgesteld worden om elektromagnetische frequenties vanuit het Kosmische Universum op te vangen. De medische wetenschap begint ze te ontdekken, en 'groeiende' kristallen in de epifyse zijn zelfs zichtbaar gemaakt op foto's. Volgens de medische wetenschap zijn ze problematisch, omdat ze moeilijkheden en uitdagingen veroorzaken in de menselijke, fysieke structuur. Men heeft geconstateerd dat er calcium afzettingen op de epifyse van de meeste mensen zijn geweest. Volgens de wetenschap had dat te maken met fluoride in het water. Nu wij allen mobiele telefoons gebruiken, was dat ineens het bewijs voor de medische wetenschap dat er zich tumoren vormden in de hersenen. Maar waar het werkelijk om gaat, is dat de epifyse kwetsbaar was voor de nieuwe frequentie die te dichtbij het oor gehouden werd. Maar dat is al veranderd!

11. Het spiritueel/ endocriene systeem
De epifyse of de pijnappelklier is nu de doorgang geworden tussen het fysieke lichaam en de Lichtenergie van de hogere dimensies die vanuit het Zonnestelsel Centrum - het Kosmische Universum - al pulserend het lichaam binnenkomt. Deze kleine klier in de hersenen is de cruciale doorgang voor de ontvangst van hogere lichtfrequenties. In de menselijke engel is het ten alle tijden volledig actief en functioneel. In de oude menselijke energievorm werd het alleen gebruikt tijdens meditatie; de persoon 'gaat omhoog' om de hogere frequenties van de gidsen, engelen en het hogere Zelf te ontmoeten om daarna weer terug of 'naar beneden' te komen. De volledig geactiveerde menselijke engel leeft ten alle tijden met deze engelachtige poort in volledige actieve staat. Dit is equivalent aan het in een staat van diepe meditatie zijn (theta-hersengolven) gedurende de normale uren waarop je wakker bent. Dit is waarom zoveel mensen zich 'zwevend' in de ruimte en gedesoriënteerd voelen, terwijl ze wennen aan dit diepe bewustzijnsniveau in het dagelijks leven.
afb.1Op dit moment ervaren veel mensen 'krachtgolven' in hun pijnappelklier. Wanneer er belangrijke elektromagnetische emissies vanuit het Kosmische Centrum komen, wordt de pijnappelklier overladen en overmatig gestimuleerd. En dit kan op haar beurt weer leiden tot een overmatige stimulatie van de hypofyse, wat problemen in de energiebalans van het fysieke lichaam veroorzaakt. De epifyse en de hypofyse staan in direct contact met boodschappen die worden doorgegeven vanuit de epifyse.
De basisfunctie van de hypofyse is het reguleren van de lichaamsactiviteiten door middel van de controle over de hormoonbalans. Het werkt samen met de schildklier in het reguleren van de energieverspreiding in het lichaam. Als de hypofyse overmatig gestimuleerd wordt, kan dit een tijdige overmatige stimulatie van de schildklier veroorzaken - en van de bijnieren in de buikstreek - wat resulteert in het produceren van energiegolven en het gevoel 'hyper' te zijn. Dit brengt het lichaam in onbalans en als dit te lang aanhoudt kan het een overspanning van de bijnieren veroorzaken of uitputting door stress. Het kan ook extreem fysieke uitputting veroorzaken als de schildklier beweegt tussen 'over-activiteit' en 'onder-activiteit', in een poging tot het reguleren van de energieschommelingen van het lichaam. Het kan ook depressie en angstgevoelens veroorzaken, wanneer de hersenchemicaliën zoals serotonine ook uit balans raken. Als resultaat kan het individu extreme fysieke en emotionele symptomen ervaren, terwijl het lichaam probeert deze nieuwe evolutionaire energiestromen te absorberen. In dit proces van bio-energetische evolutie streeft het nieuwe kristallijnen lichaam ernaar jou zo snel mogelijk in balans te krijgen. Dus terwijl de hypofyse de opbouwende stimulatie ondergaat, is het aan jou om het 'rustig' aan te doen. Als je dat niet doet, dan 'dwingt' het lichaam je wel om de aanpassingen van het bio-energetisch hormonale of endocriene systeem toe te staan.

De beste manier om het lichaam - het hormoonstelsel - in balans te brengen, is werken met de ademhaling en de energie van de thymusklier. De thymusklier is het energieportaal van de hartchakra, waar de licht- of energie emissies worden ervaren. De hartchakra is de meester van de longen, en het fysieke ademhalen activeert de thymusklier en de hartchakra. Het is je misschien opgevallen, dat wanneer je angstig bent je oppervlakkig ademhaalt of zelfs je adem inhoudt. Dit staat de hartchakra niet toe te openen en het voorkomt balans op dit niveau.
Wanneer je volledig ontspannen bent zoals tijdens een meditatie, haal je diep adem en sta je de hartenergie toe vloeiend te stromen (in- en uitgaande energie) en het gevoel van totale kalmte en ontspanning op te wekken dat meditatie karakteriseert. Zodoende is de manier om je bio-energetisch systeem te kalmeren en balans terug te laten keren in het lichaam - het geaard of gegrond zijn - een techniek die je 'ademhalen afb.3via je hart' kunt noemen. Wanneer je diep ademhaalt en je concentreert op de hartchakra, zal het je het systeem laten volstromen met de Lichtenergie van Onvoorwaardelijke Liefde. Dit zal de overmatige elektrische stimulatie van de epifyse of pijnappelklier weer in balans brengen en je voorzien van een gevoel van kalmte en vrede.
Hoe beter je leert diep te ademen en een 'bewuste ademhaler' te zijn, des te beter zal je de functie van de thymusklier activeren, die niet enkel de gevoelens van de Onvoorwaardelijke Liefde vergroot, maar ook een fundamentele rol speelt in de lichamelijke gezondheid door het ondersteunen van het immuunsysteem.

12. Hartchakra-meditatieoefening in 3 stappen
Je kunt deze oefening meerdere malen per dag doen. Hoe vaker je het doet op momenten dat jij je goed voelt, hoe beter je de oefening kunt toepassen als je gespannen, moe of geïrriteerd bent.

  1. Zitpositie. Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de benen stevig op de grond; 20 cm uit elkaar. Leg beide handpalmen ontspannen op de bovenbenen. Sluit je ogen.
  2. Hartfocus. Richt je aandacht op je hart of als je dat prettiger vindt, dan leg jij je linker- of rechterhandpalm op je hart ter ondersteuning tijdens het uitademen.
  3. Hartademhaling. Je haalt rustig adem 'door je kruinchakra', dus alsof je adem via de bovenkant van het hoofd naar de onderbuik gaat. Laat de adem - energiestroom - daar enkele seconden ronddraaien als een wervelstorm. Adem vooral goed uit via je hartchakra door je volle aandacht te richten op je hartchakra. Maak tijdens het uitblazen van de adem eventueel gebruik van je hand, die een beweging naar voren maakt tijdens het uitblazen of gebruik een visualisatieoefening, bijvoorbeeld 'een spuitende bloemenfontein' als hartchakra.
  4. Ademhalingsritme. Inademen gedurende 4 seconde; adem vasthouden in de onderbuik slechts 2 seconde en adem uitblazen via de hartchakra in 6 - 8 seconde.
  5. Hartgevoel. Blijf ademen door het gebied van het hart en concentreer je op die plek in je lichaam. Er komt een moment dat de borststreek een warme tinteling zal weergeven.

13. Slot
Het is jammer dat de maatschappij zich hoofdzakelijk richt op ons verstand en vooral tijdens de kinderjaren wordt onze natuurlijke gewoonte om op ons gevoel en intuïtie te leren vertrouwen radicaal afgebroken. Mediteren kan uitstekend dit verloren terrein voor ons inhalen, omdat het zo sterk op waarnemen van je zintuigen is gericht. Omdat we zo actief onze zintuigen gebruiken, beginnen we ze ook meer te ontwikkelen door meditatie. De onrustige gedachtestroom verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en we kunnen daardoor steeds beter 'waarnemen'. Wanneer we beter kunnen waarnemen, kunnen we ook vaker en beter van ons gevoel - de toetststeen van het onderbewuste - gebruik maken en de juiste beslissing nemen zonder afhankelijk te zijn van anderen; zogenaamde 'goede' adviezen van anderen. We kunnen dan eindelijk 'vrij' zijn, zonder dat we de overtuigingen van anderen overnemen. Besef, dat 98% van je gedachte zijn gebaseerd op overtuigingen. Jawel, overtuigingen van 'anderen'.

Daarom: leven de vrijheid van het mediteren! Ga in wakkerheid, niet als slaapwandelaar door het leven! Leef bewust!

Hans Zevenboom

 
     
   
   
 
 
Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack