logo-millennium-visie.jpg

kb

 

Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

Jouw hartenwens, November 2017

1.0  Inleiding

‘Een middel om effectiever met onze levensopdracht te leren omgaan’

Mattheüs 7:7: ‘Vraagt, en gij zult verkrijgen; zoekt en gij zult vinden; klopt en de deur wordt geopend.’

jezus afbeeldingJe vraagt je misschien af: is er geen bepaalde weg die ik kan volgen om mijn hartenwens vervuld te krijgen? Ja, die is er! Want zoals we uit de vorige reeks Nieuwsbrieven hebben lezen, weten we dat het hoger-zelf (de innerlijke God) ten allen tijde gereed staat om je te helpen …… wanneer het wordt uitgenodigd om het leven te delen met de lagere ‘zelven’. Echter, alle drie ‘zelven’ van de mens – de drie bewustzijnsvormen - dienen hun bijdrage  te leveren aan het creatieve proces van het scheppen. Wanneer één van de drie ‘zelven’ zijn bijdrage niet levert, dan heeft het scheppingsproces géén zin.

God creëerde de mens naar zijn evenbeeld. Net zoals God heeft ook de mens een creatief vermogen, zij het in oneindig kleinere mate. God creëerde, met gebruik van het ‘woord’, door eerst te besluiten wat er gecreëerd moest worden en het vervolgens vorm te laten krijgen door het te visualiseren. Zo zal ook de mens moeten beslissen wat hij graag zou willen creëren, vóórdat hij begint aan zijn bede; je hartenwens.

2.0 Het psychiatrisch bewustzijnsmodel

‘Het kernprobleem van de psychiatrie  =  de wetenschap zonder ziel!’

Volgens Sigmund Freud (1856 – 1939) is de persoonlijkheid volgens het structureel model samengesteld uit drie krachten: het id [1], het ego [2] en het superego [3]. In het topografische model onderscheidde Freud drie bewustzijnsniveaus waarin de psychische processen plaatsvinden: het bewuste-, het voorbewuste- en het onbewuste niveau. Deze drie systemen van psychologische krachten die met elkaar interacteren, produceren het uiteindelijke gedrag van het individu! Maar de onzichtbare krachten van id, ego en superego zijn (helaas) vaak met elkaar in conflict en zo’n conflict leidt tot angstgevoelens! Op basis van deze theorieën ontstond Freuds psychoanalyse; de klassieke psychoanalyse.

afb. Psychiatrie 5Veel psychiaters zijn nog steeds van mening, dat de psyche [4] niets anders is dan een abstracte aanduiding voor neurologische processen. Of in het beste geval de machteloze, subjectieve dimensie van de objectieve hersenen. Soms wordt dit enigszins gecompenseerd door noties als cognitieve verwerkingsprocessen en sociale determinanten. Het gevolg van deze destructieve denkwijze is, dat alle geestelijke problemen worden veroorzaakt volgens hen door een gebrekkig functioneren van het brein. Maar wat mij sterk opvalt is, dat de invloed van de ‘geest’ [5]  als niet-fysiologische factor (bijv. het hoger bewustzijn is onsterfelijk en onstoffelijk) volledig buiten beeld blijft!

Met andere woorden men gaat er dus vanuit dat de ‘geest’ hoofdzakelijk in de breinmassa - ‘de bovenkamer en dan met name in de hersenstam’ - is gezeteld! Maar de ‘geest’ is naar mijn mening in iedere lichaamscel vertegenwoordigd! Dus niet alleen in de haren op je hoofd, maar ook in je teennagels! De geest is verspreid over het hele fysieke lichaam! De geest is het verstand – het cel-geheugen -, maar zeker niet je breinmassa; alleen maar je ‘hersenen’. Neen, de geest – het bewustzijn – is veel meer dan dat!


[1] Het id: het primitiefste deel van de psyche, geleid door het lustprincipe (ook wel oerinstinct genoemd). Het id is een onderbewust mechanisme dat op twee soorten energie werkt; woede en seksuele energie.
[2] Het ego: het kind past zich aan de omstandigheden aan en leert dat bevrediging soms uitgesteld moet worden. Het ego bevat je bewustzijn; het ego is het centrum van het bewustzijnsveld. Aan het ego worden een viertal specifieke functies toegekend: het waarnemen, het denken, het (ge)voel en de intuïtie.
[3] Het superego of het geweten; in deze fase vindt een internalisering plaats van de sociale normen van (de ouders en) de maatschappij. Het beeld dat mensen hebben van hun ideale zelf. Hierin liggen de normen en waarden besloten, die door de omgeving zijn meegegeven.
[4] Psyche (psychologie): concept uit de psychologie waarmee innerlijke processen worden beschreven. Een hedendaagse omschrijving van de psyche: het geheel van geestelijke processen, zoals geheugen, onderbewustzijn, dromen, fantasieën, gedachten, maar ook waanideeën, waanvoorstellingen die worden geproduceerd door de hersenzenuwen (= cerebrum). Ziel (filosofie), dat deel van de ziel waarmee de mens zich identificeert.
[5] De geest = het bewuste ; een verzamelvat van gedachten en herinneringen aan gevoelens die je ooit eens hebt gehad…………. uit dit leven maar ook uit andere vorige levens! [Hans Zevenboom].  Lees meer informatie over de ‘geest’ in de Nieuwsbrieven ‘Ziel en Geest’, aug. En sept. 2010.

3.0 Hoger en lagere zelven?

Ja, het zijn de basis-drieëenheden – de basis-energie- of bewustzijnsvormen -  waaruit jij en ik zijn ‘opgebouwd’. Jij bent namelijk een drieledig wezen. Een energiewezen dat bestaat uit een ziel (het hoger-of innerlijke zelf), een bewuste geest (het midden-zelf) en het fysieke lichaam (het lager-zelf). Andere termen die veel in de psychologie gebruikt worden zijn: het id, het ego en het superego.

afb. drie eenheid 4De mens is in de kern van haar bestaan niets anders dan een drieledig wezen met drie verschillende levenskrachten die in het meeste extreme geval in drie verschillende bewustwordingsprocessen verwikkeld zijn. Dit allemaal ‘verpakt’ in één energielichaam, één energieveld of één aura-veld met de hoop dat die ‘gescheiden’ eenheden of bewustzijnsniveaus tijdens het leven hier op aarde ‘gestroomlijnd’ worden; dat er interactie tussen deze drie-zelven ontstaat. Dat er een interne-communicatie tussen de drie-zelven bestaat of gaat bestaan. Al deze drie energievelden – basiseenheden; ziel, geest en fysiek lichaam - wordt door de vitale Levensenergie van de Oerbron - God -  geactiveerd.

Jouw kernidentiteit of jouw ziel, is jouw ware identiteit. Diep van binnen bepalen je drijfveren, bepaalt jouw bezieling – je passie, je hartenwens – het waarom van je handelen. Mijn opvatting is dan ook, dat je het meest succesvol in een veranderingsproces zult zijn én jezelf het meest succesvol gaat voelen, als je handelt conform jouw innerlijke drijfveren én conform jouw bezieling. Met andere woorden handelen en nadien ervaren wat de diepste innerlijke gevoelens zijn van de ziel en niet van je geest! Jezelf leren kennen én ervaren, is gelijk een verandering in innerlijke groei; een proces dat uiteindelijk zal of kan leiden tot meesterschap-in-wording!

3.1 Scherpe Note

‘Dualiteit van de ziel?’

‘Er is een Oerbron, een goddelijke Bron, waaruit alle zielen voortkomen en waarnaar ze zullen terugkeren. Door een bepaalde oorzaak zijn de zielen in tweeën gesplitst, in twee complementaire delen; een mannelijk- en een vrouwelijk deel. Dit zou te maken hebben met het dualistisch aard van de Schepper’…. volgens ‘ingewijden’.

afb. tweelingzielen 8De Oosterse spirituele filosofieën, zoals deze is neergelegd in de Bhagavad Gita, de hindoeïstische Veda’s, en andere spirituele geschriften van oude wijzen (bijv. Plato’s Symposium), leren ons dat de ziel werd geschapen als één tegelijk mannelijk en vrouwelijk geheel, als een afspiegeling van de dualistische aard van de Schepper. Oude mystieke wijsheid vertelt ons, dat iedere individuele ziel een fragment of (energie)deel is van onze Bron; de Oerbron. En dezelfde leringen zeggen óók, dat onze Schepper een tweeledige kern heeft die een gelijke mengeling is van het mannelijke en vrouwelijke principe.
De gedachte, dat de ziel zich heeft verdeeld in twee geslachten is – conform deze oude ‘wijsheid’ - door de eeuwen heen verwoord door filosofen, dichters en geestelijk leraren. Het beeld van de tweelingziel werd vijfentwintig eeuwen geleden begrijpelijk gemaakt in een legende die altijd tot de verbeelding van de Westerse wereld heeft gesproken en sindsdien door vele tijdgenoten uitvoerig wordt herontdekt en euforisch wordt beschreven.

‘Een merkwaardige visie op de ‘geboorte’ van een ziel is wel de gedachte, dat de ziel wordt geboren in een energetisch ei, een kosmisch ei of een zgn. Omni-ei’.  ‘De geboorte uit God is een soort kosmisch ei, waar binnenin zich twee of - volgens andere visies – zelfs vijf zielen bevinden’. Of weer een andere visie is, dat ….. ‘De ziel in het Hemelrijk is androgyn; van het mannelijk  en het vrouwelijk geslacht’.

Helaas, heden ten dage wordt het hogere zelf – de ziel, het goddelijke energiedeel of een sub-moleculair energiedeel van God - in veel esoterische literatuur nog steeds vergeleken met een wezen dat uit twee entiteiten – twee energievormen -  bestaat. Namelijk, dat het opgebouwd is uit een mannelijke en een vrouwelijke dualiteit!
Mijn mening is: Pure onzin![1]


[1] Nieuwsbrieven, ‘Tweelingzielen’,  deel I en II, Aug. en Okt. 2012

3.1.2 Ziel, als een dualistische afspiegeling?

God vertelt in een boek van Neale Donald Walsch: ‘Mijn goddelijk doel Mijzelf op te splitsen was om voldoende delen van Mij te scheppen,  zodat Ik Mijzelf empirisch kon kennen. Er is slechts één manier voor de Schepper om zichzelf door ervaring als de Schepper te leren kennen en dat is door te scheppen. En daarom gaf Ik aan al Mijn talloze delen (aan al Mijn spirituele kinderen) dezelfde scheppingskracht die Ik als geheel heb. Dit is wat jullie religies bedoelen wanneer ze zeggen, dat jullie zijn geschapen naar het beeld en gelijkenis van God. Dit betekent niet, dat onze fysieke lichamen op elkaar lijken, zoals sommigen wel hebben beweerd. Het betekent, dat wij in de kern hetzelfde zijn. Wij zijn uit hetzelfde hout gesneden. Wij zijn hetzelfde! Met dezelfde eigenschappen en mogelijkheden, inclusief de gave een fysieke realiteit uit het niets te scheppen’.

afb. engelen 5Dit is wat God ons heeft verteld over het ontstaan van een ziel en hiermee wordt aangegeven, dat wij een deel zijn van het Goddelijke Geheel – de Universele Eenheid, de Oerbron, de Oer-Energie of het Licht -  én dat onze ziel een energiedeel, een energiebron of energielichaam, een energieklont  is van God Zelf!
God is een Wezen, géén persoon, plaats of ding! De ziel is dus ook géén ding, een persoon of een plaats en is niet samengesteld uit een onafhankelijk mannelijk- en een onafhankelijk vrouwelijk energiedeel, die tezamen de ziel – het zielsbewustzijn of christusbewustzijn – zouden moeten formeren. Neen, de ziel is een zelfstandig evoluerend schepsel, dat uit één goddelijke energiebron of energieklont bestaat. Het kan zo zijn dat de ziel – geïncarneerd in een fysiek lichaam en op aarde is verschenen – ooit eens (honderdduizenden jaren of vandaag) een fysieke ervaring heeft opgedaan als man of als vrouw zijnde, als jongen of meisje. Dat is het, dat is alles, meer is er niet! De onzijdige ziel kiest bewust voor een uniek leven hier op aarde; dat is alles ongeacht of het een mannelijk dan wel een vrouwelijk fysiek lichaam is!

Ik heb jou geschapen naar het beeld en gelijkenis van Mij’! God is die Ene Ziel! Maar onthoud, dat jij Gods evenbeeld bent; je ziel bestaat uit één energiebron die wordt gekenmerkt door het uitstralen en uitdragen van goddelijke liefde! Dat is je ware essentie!
De gedachte, dat de individuele ziel oorspronkelijk bestaat uit een mannelijke en vrouwelijk energiedeel en tijdens het incarnatieproces wordt opgesplitst, is een onjuiste voorstelling van het ware scheppingsproces! Alle zielen zijn in één keer, gelijktijdig, geschapen en wel op dat ene unieke moment; tijdens de oerknal! Het is God Onwaardig om een dergelijk incompleet Zelfbeeld op een zo’n manier te scheppen. Wat God creëert is Volmaakt!
Dus jij bent dus ook volmaakt geschapen! Het is echter de geest – die gedachten en overtuigingen van anderen heeft geaccepteerd - die daar anders blijkbaar over denkt.

4.0 Het vormen van mentale beelden

hart 6Wat je niet moet vergeten, is dat mensen nooit iets kan scheppen zonder te beseffen dat het scheppingsproces zijn oorsprong vanuit de drie basiselementen – de drie-zelven, de drie energiebronnen of -vormen - heeft. De hulpmiddelen voor het scheppen zijn: de gedachte, het woord en de daad. Onze functie bestaat dus niet uit het scheppen van iets ‘nieuws’ (Alles is reeds geschapen, niets is nieuws en onbekend in het Multiversum), maar uit het aantrekken, verenigen en verspreiden van wat al bestaat! Scheppingen zijn eigenlijk nieuwe combinaties van reeds bestaande materialen.
Ik heb het hier niet over het scheppen van energie,  maar over het omvormen van de ene vorm van energie in de andere. Onze scheppingsmacht of -kracht bestaat uit de mogelijkheid de energie van onze gedachten om te zetten in een nieuw gematerialiseerde vorm. Het gevolg is manifestatie!

Vaak begint het scheppen met een idee, een concept, een visualisatie of simpel een gedachte. Al het (waarlijk) scheppen/ creëren begint met:

  1. Het denken dat uitgaat van de ziel (gaat uit van de ‘Vader’)
  2. Al het scheppen ontwikkelt zich tot het woord (‘bid en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden’).
  3. Al het scheppen vindt vervulling in de daad; de actie (‘Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond’).

Let wel er zijn drie scheppingsniveaus!

  1. dat waaraan je denkt maar nooit uitspreekt, schept op het ene niveau.
  2. dat waaraan je denk én over spreekt, schept op het andere niveau.
  3. dat wat je denkt, waarover je spreekt én wat je doet, wordt kenbaar in jouw werkelijkheid.

Het scheppingsproces verlangt nog iets bijzonders; iets extra’s! ‘Het is onmogelijk over iets te denken én te spreken of om iets te doen, waarin je niet werkelijk gelooft!! Daarom moet het scheppingsproces ook geloof insluiten of  - op zijn minst - kennis. Dit is het absolute geloof! Dit is iets met zekerheid weten of innerlijk weten!
afb. hart 1Er is nog één onontbeerlijke voorwaarde t.a.v. de manifestatie van dat beeld in de zichtbare, concrete wereld. De wereld van (Heilige) Geest is immuun voor het concept tijd én ruimte. Daarom moet het beeld hier en nu gevormd worden of helemaal niet. Wanneer je dit bewustzijn eenmaal bezit, zal je de noodzaak begrijpen dat je de vervulling van je verlangen moet afbeelden alsof het op spiritueel niveaus reeds volbracht is!
Je moet innerlijk weten – met zekerheid weten – dat datgene wat je verlangt er al is! Je moet weten dat de energie hier is en je niet bezighouden met de vraag hoe dat zo is gekomen. Immers, als het doel bereikt is, dan is er gezorgd voor de middelen, en je kunt het loslaten in de wetenschap dat succes verzekerd is.

Het actieve deel van het scheppen omvat daarom altijd kennis. De positie van het weten (het zeker weten) is er dus één van intense en ongelooflijke dankbaarheid. Het is de dankbaarheid vooraf!! En dat is misschien wel de grootste sleutel tot het scheppen: vooraf voor het scheppingsproces dankbaar zijn. Het is het onbetwistbare teken van meesterschap. Alle meesters weten vooraf dat de daad is verricht.

5.0  Communicatie ziel-geest

afb. paranormaal 5De ziel communiceert met de geest via het gevoel. Het gevoel en de zuivere emotie is de taal van de ziel. We zeggen wel dat de ziel spreekt tot jou via het hart en dat het hart de verbinding tussen de ziel en de geest is, maar het is de ziel die als eerste een willekeurig, naderende energie ‘opmerkt’ en niet de geest!

Of de binnenkomende energievorm nu bestaat uit een lage trillingsfrequentie of een extreem hoge trilling in alle gevallen ‘voelt’ de ziel deze verschijningsvorm. De ziel reageert dus als eerste op de binnenkomende informatie en geeft daarna een signaal af in de vorm van een gevoel of een reflectie van een emotie af aan de geest (het verstand) die op haar beurt weer een lichamelijke reactie bewerkstelligt. Het lichaam ervaart wat de geest op dat moment heeft gecreëerd; een angst, een emotie of een gevoel dat ergens wordt geprojecteerd.

Dit noemen we ook wel het scheppingsproces! 

5.1 Wat is een chakra?

De nieuwste inzichten’

In je lichaam bevinden zich energiecentra die chakra’s worden genoemd. Chakra’s zijn onderdelen van een bio-psychisch energiesysteem!
Het chakra-systeem is in wezen een bewustzijnsmodel! Bewustzijn is energie in de vorm van herinneringen en gedachten aan opgedane (levens)ervaringen die in alle lichaamscellen zijn opgeslagen, zowel van het heden als vorige levens! Informatie van het heden als het verre, vorige verleden liggen soms diep verscholen in het onderbewuste! Soms moeilijk ‘grijpbaar’ en te bevatten.
De smeltkroes van gedachten, herinneringen en levenservaringen – wat leidt tot onze overtuigingen - bepalen uiteindelijk ons gedrag en geven op die manier een directe- of indirecte sturing aan ons levenspad! Op die manier creëer je bewust of onbewust in ieder leven een uniek, persoonlijke energiesysteem! Een goed, minder goed of een slecht functionerend chakra- en aurasysteem.

wolken4aJe persoonlijk energiestelsel bevat energiepatronen – chakra’s - die bepalen |wie-je-bent|, doordat ze regelen hoe jij jezelf in en door je lichaam doorbrengt. Deze energiepatronen bevinden zich bij alle mensen op dezelfde plaats. Ieder mens is verschillend, maar toch in de kern van ons bestaan gelijk. ‘Jij bent een energiewezen, dat bestaat uit een ziel [1], een geest en een lichaam …………..maar ook de buurvrouw, de buurman, de christen, de moslim, de jood, de hindoe‘.
Je individualiteit komt tot uiting doordat je vrij bent te kiezen welke energie-kwaliteit (bijv. de kosmische en/ of chakra-energieën) je door je lichaam en het energiesysteem laat stromen. De vraag die zich dan ook permanent in ieder leven voordoet, is: ‘Open of sluit jij bewust of onbewust de energiestromingen in het energiesysteem voor nieuwe, onbekende levenservaringen af?’ Sommige mensen noemen de manier waarop je deze energieën door die patronen laat stromen je persoonlijkheid.

Ons geloofssysteem is de essentie van onze persoonlijkheid en bepaalt de manier waarop onze chakra’s werken. De wijze waarop ons chakra-systeem functioneert en vanuit ons bewustzijn (denkproces; overtuigingen) geactiveerd wordt, bepaalt in grote mate de wijze waarop wij zelf onze wereld scheppen. Omdat de manier waarop het gebeurt, bepaalt hoe je overleeft, jezelf voelt, bemint en liefhebt, communiceert, begrijpt, waarneemt, vertrouwt en schept. En ………  hoe en op welke wijze jij uiteindelijk je innerlijke, goddelijke liefde ten toon spreidt die vanuit je hele chakrasysteem in je eigen aura-veld  wordt geprojecteerd. Het uiteindelijke fysieke doel van dit unieke chakra-aura energiesysteem is dan ook om onbelemmerd (vrij van angsten, onzuivere emoties, etc.) vrije energiestromingen te creëren die in alle windrichtingen energieën kunnen uitzenden én ontvangen. Hierdoor ben je in staat om vrij en onbelemmerd met de buitenwereld te communiceren.
Het aura-systeem  zal – ook wel het elektromagnetisch energieveld of lichtlichaam genoemd - zich tijdens ieder levenservaring dan ook maximaal proberen te ontplooien door je energiegeschiedenis [2] keer op keer in het systeem rond te ‘pompen’, totdat de ‘oude’ negatieve levenservaringen - je energiegeschiedenis - zijn verwerkt. Wanneer het ‘maximale levensrendement’ wordt gerealiseerd, zal het elektromagnetisch energieveld of aura uiteindelijk een helder, fris en een constant lichtgevende kleur vertonen; volledig vrij van blokkerende, onzuivere gevoelens en gedachten.

Als dus alle chakra’s of bewustzijnsniveaus geopend en onderling met elkaar verbonden zijn – vrij kunnen stromen -, dan hebben we een brug geslagen tussen ziel, bewustzijn (de geest) en lichaam, en dan begrijpen we dat wijzelf die brug zijn. We zijn dan een drie-eenheid geworden; ziel, geest en lichaam werken als een eenheid samen in het scheppingsproces. Het chakra-systeem is dan niet meer een passief systeem, maar een zichzelf scheppend proces geworden! 


[1] De ziel het mysterieuze zintuig dat we allemaal bezitten en vertegenwoordigt onze intuïtie; het zesde zintuig.
[2] Je energiegeschiedenis: je overgeleverde patronen, overtuigingen en herinneringen uit vorige levens.

6.0 Geloven en bidden

Geloven?

Er zijn mensen die geloven, dat het lichaam dat is wat je vasthoudt, wat jouw essentie huisvest. Dat is de kerngedachte van bijna alle kerkelijke instanties of (georganiseerde) religies: dat het lichaam de Levensessentie huisvest die de ziel wordt genoemd. Maar dat is niet correct. Het is de ziel die het lichaam huisvest. Je ziel leeft niet binnen in je lichaam. Het is precies andersom. Je lichaam leeft binnen het krachtveld dat wij de ziel noemen. Het is gehuisvest binnen in de energieconfiguratie, binnen de gelokaliseerde expressie van de Universele Geest. Dit is in feite wat jij bent! Jij bent een microkosmos in het macrokosmisch Proces. 

Bidden? Smeekbede zinvol?

afb. engelen 50De meeste mensen spenderen het grootste deel van hun volwassen leven met het zoeken naar de juiste manier om God te aanbidden, te gehoorzamen en te dienen. Het reciteren van een eindeloze reeks van gebeden; lange ingewikkelde zinsconstructies, deftige woorden. Wie kent ze niet! Maar de ironie van dit alles is, dat God dergelijke aanbiddingen en vele  lof-uitingen niet wenst. ‘Uw naam worde geheiligd’ (Allah de Volmaakte, Allah de Verhevene, etc.) en ‘Vergeef onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren’.

God zegt heel duidelijk in de boeken van Neale Donald Walsch hierover: ‘ Ik heb geen behoefte aan jullie onderdanigheid én het is voor jullie niet noodzakelijk om Mij te dienen’. Want in ons aller diepste verlangen, dat als ‘t ware in ons DNA-bewustzijn [Divine Natural Awereness, het Goddelijk Natuurlijk Bewustzijn] is geprogrammeerd om God werkelijk te ontmoeten, strekt onze ziel zich ten alle tijden naar God uit; en dat geldt zowel voor gelovigen als ongelovigen. Een gebed is dan in de eerste plaats ook niet een smeekgebed (‘geef ons heden ons dagelijks brood’), maar het diepe innerlijke verlangen naar Hem die ons hart kan beroeren, die ons hart kan vullen met liefde, met Zijn Inspiratie; Zijn geest!

Een gelijkenis van Jezus vertelt ons hier het volgende over: ‘Welk mens onder u zal, als zijn zoon hem om een brood vraag, hem een steen geven? Of als hij om een vis vraagt, zal hij hem toch geen slang geven? Indien dan gij die slecht zijt, goede gaven weet te geven aan uw kinderen, hoeveel meer zal uw Vader in de hemelen  het goede geven aan hen die daarom bidden’. 
God stelt ons nooit teleur, omdat alles in Gods ogen acceptabel is. Het zijn hooguit onze eigen hoge verwachtingen die ons juist teleurstellen in het persoonlijk gebed.

Gebed is geen monoloog, maar een dialoog; Gods stem in antwoord op de mijne is het belangrijkste onderdeel! 

6.1 Hoe bidden?

‘Heer, leer ons bidden. [Luc 11:1]

Wanneer wij oprecht bidden, worden wij wakker voor die onzichtbare tegenwoordigheid van God in Alles; ook in onszelf. Het werk van het gebed wordt dan veel meer iets van het hart dan van het hoofd! Onze gevoelens omtrent God zijn daarom belangrijker dan onze gedachten – de godsbeelden -  over Hem.

bloem12aEén van de meest elementaire regels voor het bidden is, dat het echt moet zijn. We moeten uitdrukken wat we werkelijk voelen. Want …… ‘Hoe kan ik intiem worden met iemand die mij nooit laat merken wat hij voelt?’
Het zou daarom dwaas zijn, in ons persoonlijk gebed tegen God te zeggen wat wij niet menen. Want God die onze meest verborgen gedachten kent, kunnen wij niet bedriegen. Het is veel beter, aan God te zeggen wat wij werkelijk voelen. Dus als ik iemand haat, is het beter dat ik God zeg dat ik hem haat; het is beter dat ik voor God mijn woede erken. Eerlijk, maar misschien met een gevoel van spijt om mijn onmacht om dat gevoel te beheersen. 

Formulering van ons gebed of hartenwens

  1. Stel een helder, vaststaand mentaal beeld van het verlangde voor ogen alsof het al werkelijkheid is!
  2. Je moet dit beeld telkens weer oproepen, en zich voor de geest halen zodat niets het kan veranderen. Alle herinneringen zijn microscopische deeltjes van deze substantie, die op een dusdanige manier zijn samengesteld dat zij de oorspronkelijke gedachte omvatten.
  3. Het is belangrijk om dagelijks een beeld van het gewenste effect aan het hoger-zelf door te geven zonder de geringste verandering aan te brengen, tegelijk met het dagelijks doorgeven van de vitale kracht.
  4. Blijf bidden en wanneer het gebed verhoord lijkt, vergeet dan vooral niet om daarvoor dankbaar te zijn!

Gedachten worden vergeleken met zaad. Clusters ervan vormen te samen het mentale beeld van de situatie waar om gebeden wordt. Visualiseer het hoger-zelf als iemand die een tuin heeft. Het accepteert de zaadjes die langs het koord aan komen drijven op de stroom van de aangeboden vitale kracht. Een maal als waardig geaccepteerd worden deze zaadjes  in de tuin geplant, zodat zij kunnen uitgroeien tot vruchtdragende planten. Geef je zaadjes dagelijks water! Bied hun de zonnewarmte van je positief denken aan. Ga niet zitten wroeten om te kijken of ze al groeien. Weet dat een tijd van oogsten onherroepelijk komt, want dit is de Wet! De Wet van Liefde!

6.2  Herformulering van ‘gebed’

‘Je bidt voortdurend, want denken op zichzelf is al bidden’

We zullen ‘gebed’ nu eens gaan definiëren als het bewust worden van het bewustzijn van God; de aanwezigheid van God in ALLES! Ook in jou en mij!

afb. jezus 5Maar om te beginnen, wat wordt er bedoeld met het bewustzijn van God? Wel, hoe we God – de Ultieme Werkelijkheid, de Onbewogen Beweger, het |AL|, | Alles-Wat-Is|  - ook willen definiëren, we zijn het er waarschijnlijk allemaal over eens dat Hij/ Zij – de Vader/ de Moeder – zich volledig bewust is van ons, van ons allemaal en te allen tijde. God – de Oneindige Zuivere Geest – laat zich niet misleiden door de wisselende, veranderende, grillige illusies die ons leven lijken te beheersen, maar is juist de Onveranderlijkheid die weet |wat| en |wie-wij-werkelijk-zijn|. En dit Hoogste Wezen vergeet ons nooit; geen moment verliest Hij/ Zij ons uit het oog! God is zich altijd bewust van ons. Maar………. hoe worden wij ons bewust van dit goddelijke bewustzijn?

Misschien kunnen we hier beter het woord ‘communiceren’ introduceren als vergelijkend beeldspraak. We kunnen niet communiceren met iemand tenzij we ons bewust zijn van hem of haar. God is zich altijd bewust van ons, en het kan zo zijn dat wij ons niet altijd bewust zijn van God, dat wij degenen zijn die de communicatie hebben verbroken. Het bewust worden van het bewustzijn van God is de daad – de actie – die wij verrichten door de stroom aan informatie tussen onze Oerbron – God, |Alles-Wat-Is| - en onszelf weer op gang te brengen. Het woord dat we kiezen om deze belevenis – deze ‘contact-stroom’ – te omschrijven is dan  ‘gebed’.

6.3  Dankbaarheid

De ervaring van de’ biddende’ mens is, dat je niet zult krijgen waarnaar je verlangt én evenmin kun je alles hebben wat je wilt. Dit komt naar mijn mening,  doordat je specifieke verzoek een uitdrukking van gebrek is!  Wanneer je zegt dat je iets intens verlangt, geeft dat in feite alleen uitdrukking aan dat gevoel,  dat verlangen, binnen jouw bestaande werkelijkheid weer. Het juiste gebed is dan ook nooit een smeekbede, maar veel meer een dankgebed!

afb. jezus 10Wanneer je God vóóruit bedankt voor iets wat je verlangt te ervaren (in jouw werkelijkheid,  jouw leventje), bevestig je eigenlijk dat het in feite al bestaat. Want dankbaarheid is wel de meest krachtige uitdrukking tegenover God, een bevestiging dat, zelfs voordat je vraagt, God al geantwoord heeft. Verzoek daarom nooit om iets, maar spreek je waardering uit.

Maar realiseer je tevens, dat dankbaarheid niet gebruikt kan worden als een middel om God te manipuleren, als een techniek waarmee je het universum voor de gek kunt houden. Je kunt niet tegen jezelf liegen; je zuivere geest (de ziel) kent de waarheid van je gedachten. Indien je zegt: ‘Bedankt God voor dit en dat’, ondertussen steeds duidelijk beseffend dat het in je huidige werkelijkheid niet bestaat [‘Ik kan mezelf niet genezen’], dan kun je niet van God verwachten om minder duidelijk te zijn en dat voor je te realiseren.

God weet wat jij weet, en wat jij weet is dat wat zich voordoet als jouw werkelijkheid.

6.4  Gebed niet verhoord?

‘Hoe lang nog, Heer?’

Veel mensen zeggen, dat hun gebeden niet zijn verhoord. Geen enkel gebed of welk gebed dan ook  is niet meer dan een uitgesproken verklaring van wat zo is – wordt niet verhoord. Ieder gebed – iedere gedachte, iedere verklaring, ieder gevoel – is creatief. Tot de hoogte waarop het hartgrondig als waarheid wordt beschouwd, zal het zichtbaar worden gemaakt in jouw werkelijkheid; in jouw leven.
Wanneer er wordt gezegd dat een gebed niet verhoord is, is in werkelijkheid de meeste hartgrondig beleden gedachte – de gedachte achter de gedachte, de oorspronkelijke gedachte - werkzaam geworden! Maar wat je moet weten – en hier zit het geheim – is dat altijd de gedachte achter de gedachte de overheersende gedachte is. Je zou het ook de ondersteunende gedachte of de allereerste oorspronkelijke gedachte kunnen noemen, die jij – zonder dat je het zelf beseft – koestert!
Als je dus bedelt en smeekt – hoewel je dat natuurlijk niet ‘beleid’ of opbiecht tegenover God -, lijkt de kans veel kleiner dan je zult ervaren wat je denkt te kiezen, aangezien de ondersteunende gedachte achter elke smeekbede is dat je nu niet bezit wat je verlangt. Die ondersteunende of achterliggende gedachte wordt dan jouw werkelijkheid.

afb. jezus 2De enige ondersteunende gedachte die deze gedachte teniet kan doen, is de in geloof aanvaarde gedachte dat God alles zal geven waarnaar gevraagd wordt, zonder mankeren. Sommige mensen bezitten zo’n geloof, maar het zijn er maar weinig. Het bidden wordt dan een stuk gemakkelijker wanneer je – i.p.v. te moeten geloven dat God op elk verzoek ja zal antwoorden – intuïtief begrijpt dat het verzoek zelf niet noodzakelijk is. Het gebed is dan een dankzegging. Het is absoluut geen verzoek, maar een uitdrukking van dankbaarheid voor wat zo is.
Maar als jij gelooft, dat God een soort almachtig Wezen is dat alle gebeden verhoort, ‘ja’ zegt tegen sommigen, ‘nee’ tegen anderen en ‘misschien, maar niet ‘nu’ tegen de rest, dan heb je het mis. Volgens welke vuistregels zou God moeten beslissen?
Als jij gelooft, dat God de Schepper en de Beslisser is van alles in je leven, dan vergis je je. God is Waarnemer, niet de Schepper van jouw ellendig leventje. God staat klaar om je te helpen je leven (opnieuw) te leiden, maar niet op de manier waarop je dat zou verwachten. Het is niet Gods opdracht de omstandigheden of voorwaarden van jouw leven te scheppen of te vernietigen. God schiep jou naar het  beeld en de gelijkenis van God. Jij hebt de rest geschapen door de macht die God jou heeft gegeven. God schiep het levensproces en het leven zelf zoals jij dat kent. Niettemin heeft God jou de vrije keuze gegeven met je leven te doen wat jij wilt. In die zin is jouw wil voor jou Gods wil voor jou! Je gebed is al verhoord, voordat jij vraagt!

Maar realiseer je , dat het is onmogelijk over iets te denken én te spreken of om iets te doen, waarin je niet werkelijk gelooft! Daarom moet het scheppingsproces (ook het gebed) ook geloof insluiten.  Dit is het absolute geloof. Dit is iets met zekerheid weten. Zeker weten dat je zonde al vergeven zijn, voordat je erom vraagt.
De positie van het weten (het zeker weten) is er één van intense en ongelooflijke dankbaarheid. Het is dankbaarheid vooraf. En dat is misschien wel de grootste sleutel die toegang geeft tot het openen van je hart, tot een gesprek met God.

‘Stilte is de zendtijd van de Heilige Geest!’

6.5 Naar binnen-in gaan

Hoe vertrouwen?

bloem3a
Er is één waarheid van belang voor de vereniging met God, namelijk God is te vinden in onszelf! Natuurlijk kunnen God overal vinden, want God is vertegenwoordigd in alles! Zelf in het kleinst mogelijke atomaire deeltje dat wij kennen, maar ook in de planten, bomen, dieren en bloemen…………zeker  in ieder levend schepsel. Maar binnenin onszelf hebben we de grootste zekerheid Hem te vinden.

Een woord van Augustinus van Hippo, (Thagaste, 12 nov. 354 – Hippo, 28 aug. 430 was bisschop van Hippo, theoloog, filosoof en kerkvader)

Het zonlicht dringt door tot alles wat aan het licht kan komen, maar het licht dringt niet door tot de dingen die afgesloten zijn. Het licht van de zon kan wel door een raam, maar niet door een muur schijnen. Maar voor het licht van Gods Liefde ligt alles open, voor Gods
Liefde is niets ondoordringbaar.

Bidden wordt dan de Geest van God uitademen en de Geest van God inademen!

Hans Zevenboom

 

 
Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack