logo-millennium-visie.jpg

kb

 

Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

10 Geboden & Islam - Oktober 2013

10 Geboden & Islam - deel II

1.0 Inleiding

Afb. engelen 1Al eeuwenlang zijn de Tien Geboden een belangrijke inspiratiebron en richtlijn voor gelovigen uit verschillende religieuze stromingen en zelfs voor ongelovigen. Maar wat kunnen we hier vandaag de dag nog over zeggen? Heeft de decaloog - de 'tien wetten' - ons nog iets te vertellen? Worden de Tien Geboden ook vandaag nog aanvaard als leefregels? Of worden ze systematisch aan de kant gezet als oubollig omwille van de politieke, socio-economische, maatschappelijke en de levensbeschouwelijke verschuivingen?
De Bijbel en de Tien Geboden, de Koran en de sharia (religieuze plichtenleer) en de Thora worden niet langer meer als een opbeurend 'geloofsprogramma' - een levenswijze - beschouwd. Daarnaast zien we ook, dat de Tien Geboden - in een betekenis van ge- en verboden - weinig of geen zeggenschap meer hebben en in het Westen veel meer als betuttelend worden ervaren.
Kunnen de Tien Geboden ook vandaag nog als een weg ten leven worden ervaren? En .... hoe worden deze richtlijnen of leefregels in de islam ervaren?

Wat we wel vandaag de dag opmerken, is een grote betrokkenheid bij alle ethische onderwerpen. Denk maar aan de massale en mondiale inzet voor de internationale rechten van de mens, vrede en rechtvaardigheid, ecologie en allerlei bio-ethische kwesties. Maar aan de andere kant moet helaas ook de effecten van een zekere terughoudendheid of onverschilligheid tav. de medemens worden geconstateerd. Men verkiest soms zich terug te trekken in een veilig en gesloten privébestaan. 'Jij en je gezinnetje'. De vraag die bij mij dan ook steeds opkomt, is of men zich nog wel wil mobiliseren van een hoger doel of ....... hoe gelovig zijn we nog?

Heeft de georganiseerde religie de wereld meer goed dan kwaads gebracht of andersom, is de veel gestelde vraag. Van de gelovigen denkt 26% dat religie met haar leefregels meer kwaad dan goed heeft gedaan, zo blijkt uit een kleinschalig onderzoek van Quest [12-2008].

2.0 Een interpretatie van de islam
'De hoeksteen van de islam is het geloof in één God, Allah!'

afb. engelen 4De islam is ontstaan in de 7e eeuw en werd geopenbaard aan de profeet Mohammed. Volgens de islamitische geloofsleer ontving profeet Mohammed via de engel Dübriel (Gabriël) openbaringen van God, waarin hij werd opgeroepen het geloof van Adam en Abraham opnieuw te introduceren [Soera 2:136]. Voor moslims is de islam dan ook de oorspronkelijke religie zoals die geopenbaard is aan Abraham, Musa (Mozes) en Isa (Jezus) en andere vijfentwintig islamitsche profeten.
Mohammed is 'het zegel der profeten'. Er zullen dus geen nieuwe openbaringen van God meer komen! De Koran is dus niet zoals de Bijbel het verhaal over God, verteld door betrokkenen. De Koran is hét verhaal dóór God. Wie de Koran leest, leest Gods woorden!

[Soera 2:136] «Oh moslims, zeg: 'Wij geloven in God en wat naar ons is neer gezonden en wat naar Abraham, Ismaël, Izak, Jakob en de stammen is neer gezonden en in wat aan Mozes en Jezus is gegeven en in wat aan de profeten door hun Heer gegeven is. Wij maken geen verschil tussen één van hen en wij hebben ons aan Hem overgegeven'. »

De Koran verwijst veelvuldig naar verhalen over personen uit de Bijbel zoals Mozes, Maryam (Maria) en Jezus. Maar de bijzonderheden die de Koran over deze personen geeft, wijken af van wat de Bijbel erover zegt. Zo spreekt de Koran bijvoorbeeld tegen dat Jezus aan het kruis stierf [Soera 4:157-158, hoewel er tegenstrijdige verklaringen zijn in de koranische uitleg ervan], en was volgens de Hadith [1] niet Izaäk de 'Zoon van de belofte', maar juist Ismaël de stamvader van de Arabieren.
Toch spreekt de Koran met respect over de islamitische Heilige Boeken, de Thora (Tawrat), de Psalmen (Zaboer) en het Bijbelse Evangelie (Indji), waardoor God in vroegere tijden eveneens tot de mens heeft gesproken. Maar de moslims zijn ervan overtuigd, dat de Koran de allerlaatste en beslissende openbaringen van God bevat én dat alle andere Heilige Boeken herschreven én vervalst zijn!
Moslims geloven namelijk, dat de inhoud van de Koran in het Arabisch geopenbaard werd en die taal is voor de islam dan ook de taal van het Hemel (lughat al-sama). Islam is dus niet een religie van één bepaalde etnische groep of een bepaald volk, maar het is dé religie voor de hele mensheid, zo wordt er binnen de islamitische theologische gemeenschap gedacht.

[Soera De Tafel 3] 'Heden heb Ik uw religie voor u vervolmaakt, en Mijn gunst aan u voltooid, en Ik heb de islam voor u als religie gekozen'.

Vertalingen van de Koran worden dan ook gezien als minderwaardig en onbetrouwbaar. Toch bestaat het vermoeden bij veel islamologen, dat veel thema's in de Koran ontleend zijn aan de Talmoed [3] en de apocriefen [4] van het Nieuwe Testament!

[Koran 3:32] 'Zeg: Indien gij Allah liefhebt, volgt mij, Allah zal u liefhebben en uw zonden vergeven. Allah is meest Vergevingsgezind, meest Genadig'.

  • Uw zonden vergeven? Komt u dat niet bekend voor? [2]

[1] Hadith. Een zeer gerespecteerde uitlegger en 'redacteur' van de Hadith uit de negende eeuw was Al-Boechari, een soennitisch geleerde. Samen met Muslim, een ander Hadith-geleerde, legde hij collecties aan van 'zeer betrouwbare' Hadith. Zij hebben daarmee grote invloed gehad op de ontwikkeling van de islamitische jurispredentie. De Koran en de Hadith vormen met elkaar de basis voor het leven en de leer van de moslims.
Uit de Koran en de Hadith werden later de islamitische wetten samengesteld, de sharia. In ongeveer de helft van de islamitische landen worden de sharia in een afb. inspiratie 3gemengd rechtssysteem gebruikt.
[2] Het tradiotionele christelijke geloof: 'Daarom zond God zijn zoon Jezus om Gods vergiffenis voor de zonden van de mens te brengen. Door zich met Zijn dood op te offeren voor de mensheid, bracht Jezus de verzoening met God tot stand'.
[3] De Talmoed (=mondelinge leer) is na de Tenach (Wet, Profeten en Geschriften - het Oude Testament) het belangrijkste boek binnen het jodendom. Het bevat de commentaren van belangrijke rabbijnen en ander schrift-geleerden op de Tenach, veelal in de vorm van discussies tussen voor- en tegenstanders van een bepaald standpunt. Door deze aanvankelijke mondelinge traditie van uitlegging en verklaring van de Wet en profeten van de tijd van Mozes is er zo een zeer uitgebreid samenvoegingen van alle mogelijke uitleggingen, wetsprecedenten, anekdotes, legenden en mythen verzameld.
[4] Apocriefen van het Oude Testament (Grieks: geheim, verborgen) is een term waarmee bepaalde boeken worden aangeduid die aanvankelijk door sommigen als onderdeel van het Oude Testament van de Bijbel werden beschouwd, maar uiteindelijk niet in de canon van de Bijbel zijn opgenomen. Apocriefen van het Nieuwe Testament zijn boeken, waarvan sommige kerken wel en andere niet vinden dat deze deel uitmaken van de canon van het Nieuwe Testament. Deze werken waren al in de oudheid bekend en worden vaak toegeschreven aan een apostel of andere 'eerste-eeuw-christen'.

3.0 Het islamitische geloof

De grondslag van het islamitische geloof is: 'Er is geen god dan God, Mohammed is Zijn profeet!'

Afb. Islam 1In goddienstige zin betekent islam volledige onderwerping aan Gods wil! Moslims geloven in één almachtige God en dat de leer van de profeet Mohammed de zuivere, complete en laatste openbaring van Hem is en dat die alle openbaringen van weleer overkoepelt.
In theologische termen spreken we van monotheïsme; het geloof dat er maar één God kan bestaan. De centrale doctrine van de islam heeft betrekking op de Eenheid van Allah; God in het Arabisch. De eenheid van Allah is de eerste en de belangrijkste pilaar van de islam en elke andere overtuiging is daarop gebaseerd!
De islam leert bijvoorbeeld, dat alle levende wezens op aarde op de Dag van de wederopstanding door God geoordeeld zullen worden en wel op basis van hun daden. In tegenstelling tot het christendom kent de islam géén erfzonde ('iedereen begint met een schone lei'), maar wel de neiging van ieder mens om van het goede pad af te dwalen. De islam kent, vergelijkbaar met christenen, wel een islamitische opvatting van de heilige Geest (Roeh Al-Qoedoes) maar wijst de heilige Drie-Eenheid - God de Vader, God de Zoon en de Heilige Geest - resoluut af!
In de Koran wordt Adam net zo goed als Eva (niet bij name genoemd) verantwoordelijk gesteld voor de zondeval, hoewel het begrip zonde door de moslims wordt beschouwd als het begaan van fouten door slechte invloeden van buitenaf of van de eigen ziel. Veel moslims kennen een sterke afhankelijkheid van het 'lot zoals God beschikt' (insha' Allah - zoals God het wil), zowel goed als kwaad. Maar de islam leert hen óók er alles aan te doen om het kwade af te wenden, en pas daarna op God te vertrouwen.
Het gebruik van medicijnen ten tijde van ziekte is voor een moslim dan ook verplicht! Hij moet niet op het lot vertrouwen zonder verder zelf iets te ondernemen. Dit in tegenstelling tot de (extreem) orthodoxe gelovigen, die bijvoorbeeld weigeren hun kinderen te laten inenten tegen mazelen! [De Bijbelgordel, ook wel Bible Belt. Hier wonen relatief veel 'bevindelijk' gereformeerden, ook wel aangeduid als de 'zwartekousenkerken', waar nog steeds 'Hel en Verdoemenis' wordt gepredikt].

Moslims zien 'heil' en 'redding' als een zaak van de hele wereldgemeenschap; de universele islam [Koran, vers 6:11]. Velen zeggen dan ook te streven (ook wel de uiterlijke jihad genoemd) naar het realiseren van één wereldomvattende islamitische staat. Leven in één moslimgemeenschap (de oemma) geleid door moslims die kennis hebben van Gods Wil, zou alle mensen helpen de Wil van God op te volgen!

Een essentiële vraag die in deze moderne tijd dan ook zeker op zijn plaats is, is: 'Voldoen wij dan nog wel aan de Wil van God?' Voldoen wij aan de eisen die God ons gesteld heeft, middels de Tien Geboden, de 'tien wetten', de gedicteerde leefregels? Of meer algemeen gesteld: 'Voldoen wij als mens nog wel aan de 'behoeftes van God'?

4.0 De grondslag van het islamitische geloof
'De hoeksteen van het geloof'

afb. Islam 2In godsdienstige zin betekent islam dus de volledige onderwerping aan Gods wil! Moslims geloven in één almachtige God en dat de leer van de profeet Mohammed de zuivere, complete en laatste openbaring van Hem is en dat die alle openbaringen van weleer overkoepelt. In theologische termen spreken we van monotheïsme; het geloof dat er maar één God kan bestaan. De centrale doctrine van de islam heeft dus betrekking op de Eenheid van Allah. De eenheid van Allah is de eerste en belangrijkste pilaar van de islam en elke andere overtuiging is daarop gebaseerd!
De grondslag van het islamitische geloof is dus: 'Er is geen god dan God. Mohammed is Zijn profeet!'
Dit is één van de vijf belangrijkste voorschriften - de eerste zuil van de geloofsbelijdenis - van de islam. De andere vijf basisplichten - de islamitische geloofsbelijdenis - zijn: het gebed (salat) met haar rituele reiniging (wudu), de offergave of gift (zakat), het vasten (sawin, ramadan; bedoeld om de gehoorzaamheid aan God te tonen en de eenheid tussen de moslims te vergroten) en de laatste zuil van de islam is de pelgrimstocht naar Mekka (hajj) die iedere moslim eens in zijn leven moet ondernemen. Deze plichten worden ook wel de zuilen - vijf hoofdplichten - van de islam genoemd.

5.0 Het islamitische scheppingsverhaal
'Het islamitisch standpunt'
'Illusies?'

In het christendom ligt de betekenis van het leven in het geloof in de evangelie van Jezus of in andere woorden in het geloven dat Jezus de Verlosser is. 'Want alzo lief afb. Islam 3 heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe'.

De bewering is volgens het islamitische standpunt onverteerbaar. Allereerst, als dit het doel van het leven is en de voorwaarde voor het eeuwige leven waarom is dit dan niet door alle profeten aan de wereld onderwezen? Ten tweede, hoe kunnen vandaag de mensen die niet van Jezus hebben gehoord het wezenlijke doel van de scheppng vervullen? Zo'n doel is volgens de islam vanzelfsprekend tegenstrijdig aan de goddelijke rechtvaardigheid. Het islamitisch standpunt over het doel van de schepping en het leven is ten alle tijde eensluidend geweest: 'Het aanbidden en kennen van God, de Schepper'.

[Koran 51:56] 'En Ik heb de Djinn en de mens slechts geschapen om Mij te dienen'.

Maar de Koran leert ons tevens, dat ieder mens geboren wordt met het bewustzijn van God [Koran 7:172-173].
[Koran, 7:172-173]. 'En (gedenkt) toen jouw Heer het nageslacht van de Kinderen van Adam uit hun lendenen nam, en hen deed getuigen over zichzelf (en Hij zei): 'Ben Ik niet jullie Heer?' Zij zeiden; 'Jazeker, dat getuigen wij'. Opdat jullie op de Dag van de Opstanding niet zullen zeggen: 'Wij waren hieromtrent achtelozen'. Of dat jullie niet zullen zeggen: 'Onze vaderen kenden vroeger al deelgenoten (aan Allah) toe en wij zijn nakomelingen na hen; zult U ons vernietigen voor wat de volgers van de valsheid deden?'

afb. Islam 4De profeet Mohammed heeft de moslims geleerd, dat God dit bewustzijn in de menselijke natuur schiep op het moment dat Adam werd geschapen. Hij de Verhevene, de Schepper nam alle nakomelingen van Adam die nog geboren moesten worden, generatie na generatie, begiftigde hen met leven, bewustzijn en spraak, spreidde hen uit en nam van hen deze gelofte. Hij sprak hun zielen rechtstreeks toe en zij getuigden ervan dat Hij hun Heer is. Als gevolg hiervan wordt ieder mens, zelfs vóórdat het in de embryo ontstaat, geboren met het geloof in de Eenheid van God. Deze natuurlijke aanleg wordt de 'fitrah' genoemd in het Arabisch.
Ieder mens 'draagt' binnenin zijn ziel de kiem van het geloof van Gods Eenheid, die vaak diep begraven ligt onder diepe lagen van onachtzaamheid. Indien een kind niet beïnvloed zou worden door zijn omgeving, zou het opgroeien met het geloof in één Enkele Schepper!
Dat is een wezenlijk standpunt van het islamitische geloof; ieder mens draagt binnenin de kiem van het geloof door de aanwezigheid van het goddelijke bewustzijn. Beter gezegd het goddelijke natuurlijk bewustzijn - Divine Natural Awereness, het DNA! Alle profeten, van Adam tot de laatste profeet Mohammed kwamen met deze zelfde fundamentele boodschap!
Nog een fundamentele boodschap van de islam is, dat: 'God de Verhevene heeft onze aanbidding niet nodig, maar wij mensen zijn degenen die deze aanbidding van God nodig hebben'.

[Koran 51:57-58] 'Ik wens geen voorzieningen van hen, en ik wens niet dat Zij Mij voeden. Voorwaar, Allah is de Voorziener, de Bezitter van Sterke Kracht'.afb. Islam 5
[Koran, 47:38] 'En Allah is de Behoefteloze, terwijl jullie de behoeftigen zijn'.

Eén van de doelen van Mohammeds Openbaringen die ten goede zijn voor de mensheid is, is het kenbaar maken dat God géén behoeftes heeft. Dit komt het meest tot verbeelding in de woorden van Qadi Abd al-Jabbar, een middeleeuwse theoloog en rechter: 'God is behoefteloos (ghani) zonder de behoefte voor enig onethisch iets, en het is daarom logisch dat Hij immorele daden niet zou kiezen, vanwege Zijn kennis en oneindigheid. Dus elk immoreel iets dat gebeurt in de wereld is een menselijke daad, omdat God boven immorele daden staat. Voorzeker, God neemt afstand van [onrechtvaardigheid] wat Hij uitlegt als: 'Maar God wil geen onrechtvaardigheid voor Zijn dienaren (40:31), en 'Zeker, God zal niet onrechtvaardig handelen met de mensheid in iets'. (10:44)

  • Heeft God geen behoeftes?

5.1 Illusies van Behoeftigheid
'God heeft iets of iemand nodig? Ja, wie verkondigt dat?'

afb. engelen 5Er zijn in de afgelopen eeuwen talrijke overtuigingen over God tot gemeengoed gemaakt door de honderden religies, maar slechts vijf daarvan zijn van fundamenteel belang. Ze worden door de meerderheid van de georganiseerde religies gedeeld en op deze vijf overtuigingen hebben al deze religies hun fundamentele doctrines gebaseerd. De illusie van behoeftigheid is de meest omvattende illusie; alle andere illusies zijn erop gebaseerd! Bij elke Heilige Schrift van elke religie kent een lange lijst met eisen die God de mensheid heeft opgelegd. Het gaat dan om gedragingen, rituelen, observaties, en zelfs zaken als dieet én kleding.

'In plaats van zijn eigen persoonlijke materiële zintuigen te bevredigen, moet de mens de zintuigen van de Heer bevredigen. Dat is de hoogste perfectie van het leven. De Heer wil dit, en verlangt dit'. [A.C. Bhaktivedanta Swami, de stichter van de Internationale sociëteit van Krisha-bewustzijn].

Toch is er maar één de meest ingrijpende overtuiging over God die er bestaat en wel dat God 'iets' - het maakt niet uit wat - nodig heeft. Dit idee is de absolute grondslag van de meeste gedachteconstructies die wij hebben rond en over God. Volgens deze formulering is God een wezen in een universum dat iets nodig heeft en iets wil teneinde gelukkig te kunnen zijn. Hoewel God als Hoogste Wezen aangewezen wordt, is het volgens deze formulering evengoed waar dat Hij door bepaalde ervaringen en omstandigheden uit zijn humeur kan raken. Deze ergenis slaat uiteindelijk in woede om en deze woede resulteert ten slotte in vergelding.
Kortom, God wil dat wij bepaalde dingen zijn, doen of hebben én God wil dat wij bepaalde dingen niet zijn, doen of hebben. Dit zijn Gods verwachtingen en eisen, en Oh wee als wij ons daar niet aan houden!

Deze eisen van God zijn op verschillende manieren verwoord en samengevat in de geloofsregels van verschillende religies, maar ze komen allemaal in grote lijnen op hetzelfde neer. Wellicht het bekendste resumé staat bekend als de decaloog ofwel de Tien Geboden. Maar de overtuiging dat God iets nodig heeft om gelukkig te zijn, is een misvatting van de allergrootste orde. God heeft niets nodig. God vereist niets om gelukkig te kunnen zijn. God is het geluk zelf. Bijgevolg eist God niets van iemand of wat dan ook in het universum!
Behoeftigheid bestaat evenmin in de Geest van God. God zou alleen iets nodig hebben als Hij een bepaald resultaat verlangde. Maar God verlangt geen enkel resultaat; niet van jou, niet van mij! Als God iets nodig had om een resultaat voort te brengen, waar zou Hij dat dan vandaan moeten halen? Er bestaat namelijk niets buiten God! God is |Alles-Wat-Is|, |Alles-wat-was-en-alles-wat-zal-Zijn|. Er is niet, wat niet God is!

Er bestaat behoeftigheid

afb. engelen 7Maar deze allesomvattende overtuiging maakt zich ook meester van het menselijke geluk! Wij denken allemaal, dat wij iets nodig hebben om te overleven. Wij hebben het idee van behoeftigheid zelf gecreëerd vanuit onze ervaring, dat wij dingen nodig hebben om te overleven. Maar veronderstel dat je er niet om geeft of je leeft of doodgaat. Wat zou je dán nodig hebben? Maar realiseer je tegelijkertijd dat het leven eeuwig is; leven ná leven!
Oké, maar als het leven eeuwig is, dan heb ik op zijn minst iets nodig om gelukkig te zijn; dat je onder bepaalde omstandigheden op z'n minst gelukkig kunt zijn. Maar dat is niet waar, maar wij geloven dat het waar is. En omdat overtuigingen ervaringen voortbrengen, ervaren wij het leven op die manier. Met als gevolg, dat wij ons een God hebben voorgesteld die het leven op eenzelfde manier ervaart. Wij hebben onze menselijke gedachten gespiegeld; geprojecteerd op God. Wij beelden ons een God in voor wie hetzelfde zou gelden. Wij beelden ons in dat God afhankelijk was van iets of iemand om gelukkig of tevredengesteld, voldaan of vervuld te zijn.
Vanuit deze menselijke creatie van een afhankelijke God produceren de mensen een cultureel verhaal over een God die er een agenda op nahoudt. Er zijn met andere woorden dingen die God wil en nodig heeft, en bepaalde manieren waarop ze moeten gebeuren, om ............ gelukkig te zijn.
De mensen hebben dit culturele verhaal teruggebracht tot een mythe die is uitgekristalliseerd tot: 'Uw wil geschiede!' Onze gedachte dat God een wil had, dwong ons ertoe vervolgens vast te stellen wat Gods Wil dan wel niet was. En op die manier zijn de Tien Geboden ontstaan.

Maar God, Allah, |Alles-Wat-Is|, is Behoeft-loos! [Koran, 47:38]. Wij zijn degenen die behoeftes hebben! God niet!

6.0 Wat is het doel van het islamitische geloof?
'Het dualistische karakter van de islam'

afb. Islam 6De islam geeft aan zijn volgelingen een 'volmaakt' stelsel van leefregels, waardoor deze godsdienst het edele en goede in de mens tot uitdrukking kan brengen en aldus een vreedzame samenhang van de mensheid kan bevorderen. Het resultaat zou moeten zijn, dat de mens zich 'fatsoenlijk' gedraagt én leeft. De Koran is daarin een leidraad, een richting om bij het doel te komen. De verplichtingen van een moslim zijn dan ook bedoeld om periodiek - dagelijks - herinnerd te worden aan God, de medemens en de relativiteit van het leven.

Maar 'de islam' bestaat niet. Het is net als in andere religies en ideologieën: 'Islam is als water, hij neemt de kleur aan van de grond waar hij overheen stroomt'. [Hampata Ba, 1900-1991]. De ene moslim denkt totaal anders over lijfstraffen of vrije meningsuiting dan de andere. Wat leidt tot een grote verdeeldheid onder islamieten, mede door de vaagheid en het dualistische karakter van de Koran.
Er zijn circa 1,57 miljard moslims over de wereld (laatste schatting, 2009) met dozijnen culturen, talen, tradities, scholen, stromingen, sektes, collectieve en individuele geschiedenissen. Er zijn klasse verschillen, rijke en vooral arme moslims (en christenen) aan wie de islam (en het christendom) iets van rechtvaardigheid wordt belooft. Maar er is wel degelijk een cruciaal verschil tussen islam als geloof en wat politieke islam wordt genoemd. Politieke islam vervangt vaak de oppositie die niet getolereerd wordt in landen als Syrië en Egypte. De moskee wordt het politieke epicentrum. Politiek islam vult vooral voor de grote groepen jongeren in het Midden-Oosten, een vacuüm waar de corrupte onderdrukkende staat faalt.

afb. Islam 7Meer kennis van de islam kan natuurlijk een positieve invloed hebben op de westerse samenleving, waar het individualisme uitwaaiert in narcisme, egocentrisme en waar verantwoordelijkheid voor de medemens allesbehalve vanzelfsprekend is. De aanslagen van 11 septemeber 2001 werden ervaren als een aanslag op 'onze normen en waarden'.
Wij, westerlingen liggen met elkaar over hoop over zaken als doodstraf, abortus en euthanasie. Met eenzelfde hartstocht citeren moslims - fundamentalisten net zo goed als feministen - verzen uit de Koran om hun gelijk te halen. En net als bij de mensenrechtenverklaring (of de Bijbel of de Koran) is niet vast te stellen welke interpretatie 'waar' is. Om twee voorbeelden van diversiteit te noemen: de Afghaanse Taliban verbieden onderwijs voor vrouwen, terwijl de mullahs [1] in Iran daar ongekend in investeren. Saoedi-Arabië stelt een hoofddoek voor vrouwen in het openbaar verplicht, in het geseculariseerde Turkije is deze voor ambtenaren verboden.

Er heerst dus alléén een algemene overeenstemming over de vijf basisplichten van een moslim! Meer niet.

[1] Een moellah of mullah is een islamitische geestelijke die de Koran, de Hadith en de fiqh intensief heeft bestudeerd.

7.0 Kritische vragen over de islam
'Betrouwbaarheidsgehalte van het geloof'
'Veelwijverij?'

afb. Islam 9Er worden door revisionistische islamologen kritische vragen bij het tradiotionele verhaal over Mohammed en het onstaan van de islam gesteld [Hans Jansen, 'De historische Mohammed', 2007 en Tariq Ramadan, 'In de voetstappen van de Profeet', 2007]. Ook de journalisten Eildert Mulder en Thomas Milo ['De omstreden bronnnen van de islam', 2009] hebben negentien artikelen in dagblad Trouw onder de noemer 'dissidente islamologen' gepubliceerd, waarin de visie naar voren komt, dat Mohammed weleens geen historisch figuur met een geboortedatum en -plaats is. Mohammed is in hun ogen een literair figuur die pas ver na het begin van de islam is geconstrueerd. Hiermee wordt Mohammed dus net zo 'mythisch' als Abraham, Mozes of Melchisedek uit het Oude Testament.
Wetenschappelijk staat er vrijwel niets vast over Mohammed. De eerste biografie werd 125 jaar ná zijn dood opgetekend op basis van mondelinge overlevering, en is zwaar vertekend. [Elsevier, 6-10-2001, 'De Profeet kon keihard zijn']

Natuurlijk op deze theorieën is veel kritiek gekomen vooral uit de hoek van orthodoxie! Van Koningsveld (Godsdienstgeschiedenis van de Islam in West-Europa, Universiteit Leiden) zegt bijvoorbeeld in Reformatorisch Dagblad, (23-03-2009) het volgende hierover: 'De revisionisten zijn de weg kwijt geraakt en verdwaald'. Van Koningsveld blijft in zijn betoog hameren op de historiciteit van het tradiotionele ontstaan van de islam, zo natuurlijk ook met een vingerverwijzing naar de Bijbel. Ik ben sterk geneigd om te zeggen, dat dit tekenend is voor een orthodox gelovige: 'Andere religies dwalen, maar wij niet!' [Nieuwsbrief, Islam 'Het geloof', april 2013]
Dit alles overheersende beeld van een ongebroken historische verslaglegging van de islam, maar ook het christendom blijkt hardnekkig te zijn, ook buiten het veld van de orthodoxe moslims en -christenen.

De grote vraag voor de moslims is welke van de uitspraken en geboden uit de Heilige Boeken over lijfstraffen, geloofsafval, en de positie van vrouwen en homo's naarafb. Islam 10 de letter der wet worden opgevat? Over deze onderwerpen melden de Koran, Hadith en de islamitische wet dingen die lijnrecht tegen wat velen in deze wereld als beschaafd verstaan. Zo gebiedt de Koran bij dieven hun handen af te hakken en 'overspeligen' te geselen of te stenigen. Homoseksualiteit is taboe (ook in Rusland) en ongehoorzame echtgenotes mogen worden geslagen. Volgens Mohammed moesten afvalligen zelfs gedood worden!
Moslimhervormers herinterpreteren deze geboden met twee argumenten. Het eerste luidt, dat de islam in het verleden verkeerd en selectief is uitgelegd. Uitspraken van Mohammed met een vrouwonvriendelijke strekking zijn volgens hervormers door latere generaties verzonnen. Feministen wijzen erop, dat uitsluitend mannen met een bepaalde machtspositie mocht interpreteren. Het tweede argument voor hervormingen is dat de islam vroeger correct is geïnterpreteerd, maar dat deze uitleg niet langer geldig is. Wat gold in de zevende eeuw na Christus, hoeft nu niet meer op te gaan. Een dergelijke redenering vind je bij de 'regeling van vier echtgenotes'. Volgens de feministen was in de begintijd veelwijverij een pure noodzaak. Er waren veel oorlogen waarin menig mannelijk gezinshoofd sneuvelde. Het gevolg was een overschot aan vrouwen. Een sociale dienst bestond niet, dus de enige hoop was een nieuw huwelijk. De Koran herformuleerde dus nadien een compromis; een man krijgt maximaal vier echtgenotes op voorwaarde dat hij ze gelijk behandelt.

  • Wat betekent dit voor de buitenstaander die zich een oordeel over de islam wil vormen?

'Orthodox voor mezelf, liberaal voor anderen', aldus imam Abdullah Haselhoef [Elsevier, 3-11-2001]. Of ... 'De islam heeft een Franse revolutie nodig', volgens de arabist Hans Jansen. 'De islam een beetje bijsturen is zinloos' .... islamcriticus Wafa Sultan. 'Tijd voor spirituele revolte'..... Mustafa Ceric, hoogste imam in Bosnië.

afb. Islam 11Maar wat als het christendom nu eens uit het jodendom is ontstaan, en zou het dan niet zo kunnen zijn dat de islam ook uit een andere religie is ontstaan. Deze kritische benadering blijkt voor vele islamitische godsdienstijveraars en theologen niet vanzelfsprekend te zijn en ze zullen hem dan ook vermoedelijk direct verwerpen. Maar volgens mijn mening kan het met de Koran net als bij de Bijbel alle kanten op; van de rechtlijnige, conservatieve paus Benedictus XVI tot de 'atheïstische' dominee Klaas Hendrikse, de 'goddeloze' theoloog Harry Kuitert tot de vrijzinnige dominee Nico ter Linden. Van iman Fawaz Jneid van de Haagse as-Soennahmoskee, de Tilburgse iman Ahmed Salam (zij roepen hun volgelingen op om te leven volgens de strenge regels van de klassiek sharia [2009]) tot de Syrisch-Amerikaanse ex-moslima en islamcriticus Wafa Sultan ('Islam is geen religie, maar een gewelddadige ideologie').
Anders gezegd, toch maar weer voor een spirituele benaderingswijze kiezen: compromisloos leven [1] conform de voorschriften, plichten óf de gedicteerde leefregels navolgen van de Koran of de Bijbel - het fundamentalisme [2], terug naar de oertekst van het geloof - blindelings volgen of toch zelf je eigen (levens-)Pad kiezen?

Ja, waarvoor kies je wetende dat God géén behoeftes heeft? En. ........... dat ieder mens geboren wordt met het bewustzijn van God, het goddelijk natuurlijk bewustzijn [Het DNA] [Koran, 7:172-173].

[1] Compromisloos leven? Meer informatie over het doel van het leven in Nieuwsbrief 'Bewust(er) leven', juli en aug. 2013
[2] Fundamentalisten komen op in tijden van onrecht en onzekerheid. Ook in tijden van verlies van eigen cultuur. Volgens de Franse islamoloog Olivier Roy is het juist het gestage, onafwendbare afbrokkelen van de traditionele samenleving dat bij een minderheid in de islamitische landen leidt tot - opnieuw - een verlies van identiteit en het terugzoeken van de wortels van de eigen religie, en tot verzet tegen het nieuwe, westerse geïnspireerde leven. Echter die minderheid is zeer invloedrijk.

8.0 Tien geboden binnen de islam
'De Koranische Tien Geboden'

afb. Islam 12In de islam wordt Mozes toch vereerd als één van de grootste profeten van God. Maar in de islam wordt echter ook onderwezen, dat de teksten van de Thora en het Evangelie van de Bijbel, als gevolg van eigenbelang en onvoorzichtigheid, beschadigd en vervreemd zijn geraakt van het goddelijke 'originele'; ze zijn vervalst en dus onbetrouwbaar. Ondanks deze 'vervreemding' stemmen de teksten van de Thora en de Evangeliën toch nauw overeen met bepaalde hoofdstukken in de Koran.
In de Koran zijn op verschillende plaatsen de Geboden te vinden, maar ze worden niet als zodanig gepresenteerd. Ook in verschillende Hadith's liet Mohammed blijk geven van deze tien leefregels; de 'tien wetten', de Tien Geboden.

Hieronder staan enkele verwijzingen naar de Koran voor ieder van de Tien Geboden. Daarnaast staan in de Koran [Koran 17 : 22, 23; 26-29; 31-32; 34-37, De nachtreis] een aantal morele voorschriften. Deze lijken op de Tien Geboden in de Bijbel en zij vertegenwoordigen het meest volledige overzicht van de gedragscodes, die iedere moslim dient te volgen naast alle ander morele bepalingen in de Koran.

  1. 'Weet dat er geen godheid is dan God'. [Soera, Mohammed 19]
  2. 'Er is niets aan Hem gelijk'. [Soera, De Consultatie 11]
  3. 'En maak niet Allah (naam van God) een excuus in uw handen tegen het doen van goed handelen of het maken van vrede tussen mensen want Allah is Alhorend,afb. Islam 13 Alwetend'. [Soera, De Koe 224]. Dit wordt uitgelegd door de profeet Mohammed als : 'Als iemand een plechtige eed aflegt (iets wat hij zal doen of laten) en zich vervolgens realiseert dat iets anders meer rechtvaardig is, laat hem zijn eed dan breken en daarvoor boeten'.
  4. 'O gij die gelooft, wanneer de oproep voor het vrijdagsgebed (Salat Al-Juma 'ah) wordt aangekondigd, haast u zich om God te herdenken en laat alle uw zaken vallen'. [Soera, De Vrijdag 9]
  5. '............ en je ouders worden geeërd. Zo lang één van hen of beiden leven, zul je zelfs nooit 'uft' (het kleinste gebaar van ergenis, zeg nimmer 'foei') tegen hen zeggen, noch zul je tegen hen schreeuwen. Je behandelt hen vriendelijk'. [Soera, De Nachtreis 23]
  6. 'Gij zult niet stelen'. [Al-Mumtahanah 60:12] en 'De dief, man of vrouw, je zult hun handen afhakken als straf voor hun misdaad en om te dienen als een voorbeeld van God. God is Almachtigem, de Alwijze'. [Soera, De Tafel 38]
  7. '... dat de vloek van God op hem zal rusten als hij een leugenaar is'. [Soera, Het Licht 7]
  8. 'Mijn Heer, maak dit een vreedzaam land en bescherm mij en mijn kinderen tegen het aanbidden van afgoden'. [Soera, De Tafel 32]
  9. 'Gij zult niet echtbreken; het is een grove zonde en kwaadaardig gedrag'. [Soera, De nachtreis 32]
  10. 'Bewijst vriendelijkheid aan de ouders en ook aan de verwant, de wezen, de behoeftigen, de verwante buur, de niet-verwante buur, de niet-verwante medeburger, de reiziger.......'. [Soera, De Vrouwen 36]
  11. 'Houd geen bewijs achter door te verbergen waar je getuige van bent geweest. Een ieder die een getuigenis achterhoudt, is zondig in zijn hart'. [Soera, De Koe 2: 283]
  12. 'En begeer niet wat is gegeven aan enig ander mens. Dit zijn tijdelijke ornamenten van dit leven, waar wij hen mee testen. Waar uw Heer u in voorziet is veel beter en voor eeuwig'. [Koran 20:131]

Vroege moslimgeleerden stelden dat in Soera Het Vee 151-152 zelfs een sterke verwijzing naar de Tien Geboden zou zijn, gezien hetgeen daar expliciet als ver- en geboden wordt opgesomd. In vers 154 is wel een verwijzing naar het Boek van Mozes opgenomen.

Soera Het Vee 151-152 

afb. Islam 14Ibn Kathir zei, dat de vroege moslimgeleerden vertelden dat de inhoud van de Tien Geboden in de volgende verzen van de Koran voorkwamen:

Zeg: 'Komt, ik zal u verkondigen, wat uw Heer heeft verboden; 'nl. dat gij iets met Hem vereenzelvigt en dat gij uw ouders niet goed behandelt en dat gij uw kinderen uit armoed doodt. Wij zijn het, Die voor u en voor hen zorgen - en dat gij onbetamelijke daden hetzij openlijk of in het geheim begaat en dat gij een ziel ten onrechte doodt die God heilig heeft verklaard. Dit is, hetgeen Hij u heeft bevolen, opdat gij moogt begrijpen.
Beheert het eigendom van de wees, voordat hij volwassen is, niet anders dan op de beste wijze. En geeft de volle maat en het volle gewicht met rechtvaardigheid. Wij belasten geen ziel boven haar vermogen. En leeft, wanneer gij spreekt, rechtvaardigheid na, zelfs wanneer het een bloedverwant betreft en vervult het verbond van God. Dit is, hetgeen Hij u vermaant, opdat gij er lering uit moogt trekken'.

8.1 Leert de Koran dat de Bijbelboeken zijn vervalst?
'De oorsprong van de islam?'

afb. Islam 15De geschiedenis van de islam kan teruggevoerd worden tot de profeet Mohammed. Een man die beweerde een openbaring van God te mogen verkondigen. In de beginfase van zijn verkondigingen werd er niet naar hem geluisterd, zeker door de aanwezige joden in Medina. De joden motiveerden dit met te zeggen dat hun Schriften geen aankondiging deden van de komst van een Arabische profeet. De joden van Medina werden al spoedig het slachtoffer van een psychologische strijd. Mohammed riep de mensen van de Schrift op om in hem te geloven en hem te volgen. Zo ontstond er een twist tussen de joden en de vroege moslims. In deze twist handhaafden de moslims steeds het beginsel van hun geloof in de profeten en de vroegere Schriften. Maar in de praktijk stelden zij de joden, die de Thora in bezit hadden, in een verdacht daglicht!

De Koran beschuldigt inderdaad de joden ervan, dat zij van hun heilige boeken een verkeerd gebruik hebben gemaakt; dat zij de Thora niet volgen én dat er tekstvervalsingen hebben plaatsgehad. De Koran is echter ondubbelzinnig als hij beweert, dat de komst van profeet Mohammed is voorspeld in de vroegere Schriften: 'Zo zal Ik haar [Gods barmhartigheid] dan toeschrijven aan wie vrezen en de zakat opbrengen, en aan hen die in Onze tekenen geloven. Welke volgens de Boodschapper, de ongeleerde profeet, welk zij schriftuurlijk bij zich bevestigd vinden in de Taurah [Thora] en de Indji [Evangelie]....'. [7, 155-156; 156-157; de passage is van later datum dan de erst van de soera].
De middeleeuwse polemisten zijn er toen vanuit gegaan, dat de teksten van de vroegere Schriften vervalst waren. Ook hebben zij verondersteld dat de Openbaringen (ze kunnen verschillend van aard zijn; het kunnen regels, rituelen, ceremonies of wetten zijn) de 'eerdere heilige schriftteksten' hiermee te kunnen bevestigen en te 'vervangen'. [Soera 4:163; 5:44-48; 10-94]. Maar wat blijkt nu, de Koran is sterk geneigd om de eerdere schriftteksten niet alleen de deur te wijzen en aan te passen - te herschrijven - maar voor eigen doeleinden te gebruiken. In essentie neemt de Koran de autoriteit van de Bijbel dus over en probeert nadien de autoriteit van de Bijbel te ondermijnen door te spreken van 'vernuftige vervalsingen'.

Als je met een open mind de Koran verzen en de Bijbelse Tien Geboden nu leest, dan zullen er geen noemenswaardige, extreme verschillen opvallen. Ja, toch? Of niet? Gaat het in de religies dan alleen maar om de strijd wie er gelijk heeft; wie alleen het juiste woord van God mag verkondigen? Wie het gesproken woord van God heeft ontvangen? Of gaat het er alleen maar om wie verkondigt en kent het ware Pad naar God toe?

'Het maakt niet uit welk kant je opgaat, vroeg of laat zal je thuiskomen'.

9.0 De morele kenmerken van het persoonlijkheidsideaal van een moslim
'De mens heeft de neiging zijn geloof en zijn ethiek aan te passen aan wat hem goed uitkomt'

afb. Islam 16Voor alle gelovige moslims ter wereld geldt de Koran met zijn 114 soera's als enige geldende leidraad van juist denken en handelen. Deze 114 soera's vormen daarmee de voor eeuwig geldende grondwet van de islam. Maar het blijkt, dat het geloven en de daden in de islam zeer innig met elkaar verbonden zijn. Beide zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het volstaat niet om te 'geloven' dat men rechtvaardig moet zijn, men moet zich ook rechtvaardige gedragen!

De moslim is nederig, niet hoogmoedig, noch verwaand. 'Wend je wang niet hoogmoedig van de mensen af en loop niet verwaand op de aarde rond. God bemint geen enkele ingebeelde en verwaande'. [Koran 31:18] 'Gaat de poorten van de hel binnen om er altijd te blijven. Dat is pas echt een slechte verblijfplaats voor de hoogmoedigen'. [Koran 16:29].
Een moslim respecteert de gewetensvrijheid van anderen. 'Waarschuw de mens, want jij bent slechts een waarschuwer. Je hebt niet de autoriteit om iemand te dwingen'. [Koran 88: 22-23]. Een moslim is verdraagzaam en gaat niet in op provocaties. 'Wanneer jij hen ziet die onze tekenen bespotten, wend je dan van hen af totdat zij op een ander gesprek overgaan....'. [Koran 5:68]
Een moslim voert rechtvaardigheid hoog in het vaandel. 'Jullie die geloven! Wees verstandig voor God als getuigen van de rechtvaardigheid. En laat de afkeer van bepaalde mensen jullie er niet toe brengen niet rechtvaardig te zijn. Wees rechtvaardig, dat is dichter bij godvrezendheid. En vreest God. God is welingelicht over wat jullie doen'. [Koran 5:8].

De Koran en Sunnah [1] verschaffen veel informatie over de persoonlijkheidsideaal van de ideale moslim; de vertegenwoordiger van de islamitische normen en waarden, de wereldburger! Het hele model van wetgevingen is erop gericht een voortschrijdende zuivering van zichzelf. Het doel van dit permanent transformatieproces is dan ook te komen tot een volledige overgave aan God via een leven, dat zich oriënteert op de goddelijke bepalingen van het 'Goed en Kwaad'.

[1] De voorbeelden dat de profeet Mohammed gaf.

10.0 Islam, een georganiseerde religie?
'Religie blijkt dan niet een 'samenhangende levensbeschouwing gebaseerd op vroegere openbaringen' te zijn'
'Het geloof in God zijn we kwijt, maar mensen houden een religieus verlangen'

Bang voor de islam?

afb. Islam 17De georganiseerde religie is niets anders dan een systeem van overtuigingen. Alle vormen van menselijk gedrag zijn gebaseerd op menselijke overtuigingen, en de ene reeks overtuigingen voedt de andere, waardoor super-overtuigingen worden gecreëerd. Maar het meest angstaanjagende is, dat alle religies sterk ervan overtuigd zijn dat hún gewijde Geschriften nooit 'verouderd' raken en nog steeds van toepassing zijn.
Een grote groep fundamentalisten - 'de letterknechten' - beweren zelfs dat hún heilige schrift - de Bijbel, de Koran, of wat dan ook - woord voor woord moet worden geproefd en letterlijk moet worden toegepast. Nu bestaat er her en der de gedachte, dat deze radicale fundamentalisten weinig invloed hebben op het alledaagse leven van de meeste mensen. Misschien niet van de meeste mensen in onze Nederlandse cultuur, maar er bestaan helaas nog andere culturen (Midden-Oosten, Afrika, Zuid-Amerika) en andere kringen waar deze strenge fundamentalistische visies een enorme invloed uitoefenen op het leven van alledag.

  • De vraag die ik opnieuw, en duizenden malen opnieuw aan jou zou willen stellen, is: leven wij bewust of onbewust? Worden wij geleefd door gedicteerde leefregels of volgen wij onze eigen levenspad?

Voor de groei en bloei van een sterk fundamentalistische islamitische beweging is niet zoveel nodig. Vooral onder de jongeren kan een identiteitsprobleem in combinatie afb. Islam 18met een gevoel van verworpen en niet geaccepteerd zijn, al voldoende zijn. Niet eens om de inhoud van de dogma's maar om de 'vastigheid' die er wordt geboden. In Arabische landen is vaak een corrupt regime dat decennialang aan de macht is, waaronder fundamentalisme opkomt. Een relatief arme bevolking met een groot aantal toekomstloze jongeren voor wie goed onderwijs ontbreekt, is een goede voedingsbodem. Een gevoel van vernedering, door de economische en industriële achterstand van de meeste islamitische landen tov. de westerse wereld speelt op de achtergrond mee.
De meeste fundamentalisten - 'extreem gelovigen'; islamieten én christenen - eisen een volledig respect voor de 'oertekst', het gesproken Woord van God, vooral in hun eigen handelen. 'Het ware heil is pas ná de dood te vinden'. 'Het leven is niets waard, er is niets te verwachten, het is een lijdensweg!''Je kunt je maar beter opofferen en martelaar worden!' De islamitische cultuur is helaas totaal doordrongen van deze filosofie des doods!

[Soera 24:39] 'Aangaande de ongelovigen: hun daden zijn als een luchtspiegeling in de woestijn. De dorstige houdt ze voor een oase, tot hij die bereikt en ontdekt dat er niets is; wel zal hij Allah vinden, die gezwind de rekening met hem vereffent, want Allah talmt niet als er moet worden afgerekend'. Islamieten weten dus precies wat Allah doet met hen die in de goedheid van God geloven en met hen die er niet in geloven.
[Soera 9:26] 'Maar Allah strooide zijn goedheid over de Boodschapper en over de Gelovigien uit, en Hij zond krachten omlaag die jullie niet kunnen zien; Hij straft de ongelovigen. Aldus honereert Hij allen zonder geloof'.
[Soera 17:58] 'Er is geen woonplaats die Wij niet voor de Dag van de Opwekking zullen vernietigen of een zware straf zullen opleggen. Dit is in overeenstemming met de wet van Allah'.

[Soera 35:36] 'Maar zij die Allah afwijzen, hun wacht het Vuur van de Hel ............ Aldus belonen wij alle ondankbaren!'

afb. islam 19Deze Koranverzen sluiten naadloos aan bij de identiteitsproblemen van grote groep jongeren. Maar hét islamitische fundamentalisme bestaat niet, alleen al omdat het er zo vele zijn. Kijk eens naar het verschil tussen sjiieten en soennieten. Sjiieten (10% van de moslims, lid van de Ali-sekte) geloven in de terugkeer van de Twaalfde Iman op aarde, zoals christen in de terugkeer van de Messias. Soennieten wijzen dat geloofsstandpunt af. Ondanks de beeldvorming in het westen zijn de sjiieten niet strenger dan de soennieten. In het sjiietische Iran studeren minstens zoveel meisjes als jongens; in het soennitische Saoedie-Arabië mogen vrouwen wel leren als hun man of vader het goedvindt. Maar dan in aparte scholen. Een vrouw achter het stuur is zondig. Bij de soennitsiche Taliban worden de handen afgehakt van meisjes die een boek lezen.
De Saoedi-Arabische, wahabitische variant van het fundamentalisme (ook wel salafisme gneoemd) is in deze dagen wel de invloedrijkste. Hoe gek het ook mag klinken, het fundamentalisme aldaar is 'verknoopt' met het Saoedi-Arabisch koningshuis en daarover staat niets in de 114 Soera's vermeld.
'Vrouwen zijn minderwaardige wezens, die via een sluier beschermd moeten worden, het meest tegen de verderfelijke behaagzucht die mannen van het rechte pad afbrengt. Vergeet de muziek, vergeet het dansen, lachen, poëzie, enz. want het is allemaal taboe!' Behalve voor de prinsen van het koningshuis.

Aan dit soort fundamentalisme hangt een 'baardlange' waslijst van schendingen van mensenrechten. Maar Saoedi-Arabië heeft olie en dát maakt heel veel goed bij de grootmachten. Hoewel volgens de islamitische theologen 'het' fundamentalisme niet bestaat, blijft het uiteindelijke doel van de islam om een morele samenleving op aarde te vestigen door de verder islamisering van het onderwijs en de bouw van moskeën. Het doel van de Koran is een morele samenleving op aarde te vestigen, die een voorbeeld zal zijn in moraliteit en ethiek!

  • Wie is er nu nog bang voor de islam? Radicalisering? Fundamentalisme? Geloofsideologie?

Tijd voor een spirituele revolte! 'De islam heeft een Franse Revolutie nodig', volgens Hans Jansen arabist en hoogleraar in het hedendaagse islamitische denken. 'Een revolutie waar de oude onderdrukkende elitie vakkundig wordt geëlimineerd'.
Tegen die overheersende, zichtbare dreiging is maar één antwoord mogelijk: een open democratische rechtsstaat waarin geloof en staat van elkaar gescheiden zijn! Maar probeer je wel te realiseren, dat religie - geloof - ook bij mensen het verlangen naar signalen is en hulp van de ander Kant is!

'De nieuwe religie wordt het verlangen naar vernieuwende signalen en hulp van de ander Kant. Geen enkel Pad terug naar Huis is beter dan enig ander Pad'.

11.0 De islam
'Wat is het ware pad naar God? Welke religie is de enige ware religie? Leven vanuit Gods Wil?'
'Orthodoxe of onorthodoxe denkbeelden volgen?'

Vandaag de dag zijn er miljoenen mensen die nog altijd geloven dat God een hele reeks wetten heeft vastgelegd waaraan iedereen zich dient te houden. Deze mensen verklaren dat Gods Wet alle gedrag in de burgermaatschappij zou moeten sturen, begeleiden en beheersen. Er zijn hele landen waar de inwoners Gods Wet aanvaarden als het Burgerlijke Recht dat elk aspect van hun dagelijks leven beheerst.

  • Maar wat is daar mis mee? Niets zolang hetgeen wij denken dat 'God Wet is, maar fair is.

afb. islam 21Opvallend is dat wanneer een maatschappij verandert, veranderen ook de religieuze denkbeeld mee. Zo geloven mensen minder in de Hel zodra een samenleving industrialiseert. Bovendien verdwijnt het beeld van een persoonlijke God. Een God die ik me als Persoon voorstel; de ene keer troostend, de andere keer uitdagend. Die Persoon heeft veel weg van een Vader of een Moeder. Maar het religieuze (gereformeerd, orthodox en orthodox-islamitisch) beeld is dat God ook een allesbepalende kracht is, dat alles ons toekomt uit de Vaderlijke Hand, zowel regen als droogte, zowel rijkdom als armoede, zowel gezondheid als ziekte (tot aan de mazelen en rode hond toe; Bible Belt). Dit is niet een positief of lieflijk beeld van God, maar een God die greep heeft op onze persoonlijke levensgeschiedenis; ons levenspad. God zou zich (kunnen) bemoeien met ons levenspad!
Maar de mensen in het 'vrije' Westen zijn steeds meer gewend om hun eigen keuzes te maken en krijgen daardoor meer problemen met een God die hen alles maar voorschrijft. Het religieuze beeld van Hemel en Hel verandert door een meer onpersoonlijke God [een proefschrift van promovenda Nienke Moor, 18 dec. 2009 - Woord & Dienst); het beeld van God wordt abstracter. 'Iets' - 'Het' - daar ergens in het universum.
Maar het is opmerkelijk, dat juist de islam - anders dan bijvoorbeeld het christendom of het boeddhisme - uit alle macht probeert die veranderingen, die spirituele evolutie, revolte - tegen te houden! De islam houdt zich krampachtig vast aan haar religieuze wetgeving; de sharia, de religieuze plichtenleer! Realiseer je, dat h
et leven van meer dan één miljard mensen in islamitische landen door dergelijke 'burgelijke' wetten wordt beheerst.

Helaas, de islam is van nature uit immuun tegenover hervormingen en aanpassingen aan maatschappelijke vooruitgang. Alle hervormingen in de islam die niet door de inhouden van de Koran gedekt worden, worden beschouwd als aanvallen op de goddelijke structuur van de Koran én daarmee op Allah zelf. '
« Zeg: 'Gehoorzaam God en Zijn apostel (Mohammed); maar als zij afvallen heeft God hen ('koffar') niet lief die het geloof verwerpen'. [Soera 3:23]
Het gevolg is, dat de traditionele islam zichzelf en alle andere medegelovigen (ook zij die naar vernieuwing en modernisering verlangen) in een meedogenloze theologische houdgreep vasthoudt. De islam is zoals vele andere religies niets anders dan een georganiseerde religie; niets anders dan een systeem van overtuigingen. 'Doe dit, doe dat'. Georganiserde religies - alle religies - zijn dan ook het probleem; ze verbieden namelijk tolerantie, ze verbieden vrijheid van denken!

Maar wat is daar mis mee? Niets zolang hetgeen wat wij denken dat 'Gods Wet' is, maar fair is. Wel.............?

  • Als er bijvoorbeeld een wet is die stelt dat individuen niet zelfstandig mogen denken of beslissen, maar dat zij Gods Wet dienen te aanvaarden zoals uitgelegd doorafb. islam 22 erudiete leraren, is dat fair?
  • Als de erudiete leraren zeggen dat volgens Gods Wet de getuigenverklaringen van een vrouw slechts de helft waard is van die van een man, is dat fair?
  • Als de erudiete leraren zeggen dat volgens Gods Wet een vrouw niet mag trouwen met wie zij wil, en dat haar rechten bij een scheiding ongelijk zijn aan die van de man, is dat fair?
  • Als de erudiete leraren zeggen dat volgens Gods Wet een persoon van het 'verkeerde geloof' beslist geen getuigenverklaring mag afleggen in een zaak die is aangespannen tegen iemand van het 'juiste geloof', is dat fair?
  • Als de erudiete leraren zeggen dat volgens Gods Wet het erfdeel van een zoon [Soera 4:11] gelijk moet zijn aan het erfdeel van twee dochters, is dat fair?
  • En hoe zit het als de leraren zeggen dat heiligschennis tegenover God en Gods profeet met de dood moet worden bestraft, maar ondertussen nalaten te zeggen wat 'heiligschennis' nu precies inhoudt. Is dat fair?

Het is toch ongelooflijk dat islamititsche theologen of spirituele leiders dit durven te verkondigen?

afb. islam 23De meeste mensen zouden tegenwoordig van God die dit soort dingen zegt - het Heilige Woord van God - meteen afwijzen. Maar het simpele antwoord van de islam is, dat zij - de ongelovigen, de 'kaff' - zullen worden bestraft met de eeuwige verdoemenis.
Lees [Soera 35:36] maar eens: 'Maar zij die Allah afwijzen, hun wacht het Vuur van de Hel.... Aldus belonen wij alle ondankbaren! En het vuur zal hen niet geheel verteren, zodat ze sterven, en evenmin zullen de martelingen voor hen minder worden. En ze ... 'Proef daarom nu maar een goed van jullie straf. De zondigen hebbben niemand om hen te helpen'.
Maar de vraag die nu toch op mijn lippen brandt is, is dat wat God de Genadige nu werkelijk tegen ons heeft  gezegd of nu nog zou zeggen? Ondanks het feit, dat in de Heilige Schriften vermeld staat: 'de Genadige God toont zich genadeloos tegenover de ongelovigen'. En juist deze formulereing riekt naar: 'God wil dat wij bepaalde dingen zijn, doen of hebben en God wil dat wij bepaalde dingen niet zijn, doen of hebben'. Een Allesbepalende God, dus! Want .... dit zijn Gods verwachtingen en eisen, die op verschillende manieren zijn verwoord en samengevat in de leefregels van de meeste religies, de ge- en verboden van de religies, de 'Tien Geboden op weg naar Verlichting'.

Zijn wij dan nog 'vrij mens' of niets anders dan 'marionetten van de Kosmos'?

12.0 Het juiste levenspad?

bloem3aWat is nu het ware pad naar God? En hoe zit dat met het lijden? Vormen lijden en dienstbaarheid het pad naar God. Verdienen we de weg naar de Hemel door 'goed te zijn', zoals veel religies stellen? Of zijn wij toch vrij te handelen zoals wij willen, mogen wij alle regels overtreden en negeren, alle traditionele leerstellingen terzijde schuiven? Wat is de juiste weg? Strikte morele richtlijnen of doen wat je wilt? Traditionele waarden of doen wat dat moment in je opkomt? Hoef ik me nu wel of niet aan de Tien Geboden houden om in de Hemel te komen?
God zegt in de boeken van Donald Walsch: 'Elk hart dat oprecht vraagt welke weg naar God leidt, toon Ik dat pad. Ieder ontvangt oprecht de waarheid. Komt tot Mij via het pad van je hart, niet via een reis door je verstand. Je zult Mij nooit vinden in je verstand. Om God werkelijk te kennen moet je buiten je verstand zijn!'

'Ik begin met een verklaring die je zal verbazen en die misschien de gevoelens van veel mensen kwetst. De Tien Geboden of iets soortgelijks bestaan niet! Want wie zou ik moeten gebieden? Mijzelf? En waarom zouden dergelijke geboden noodzakelijk zijn? Wat ik maar wil, is N'est pas? Waarom is het daarom noodzakelijk iemand te gebieden? En als Ik geboden had uitgevaardigd, zouden ze dan niet vanzelf gerespecteerd worden? Waarom zou Ik iets zo graag willen dat Ik er een gebodbloem2a van maakte en dat vervolgens achterover leunen en toezien hoe het met voeten wordt betreden? Welke koning zou dat doen? Welke heerser? En Ik zeg je: Ik ben koning noch heerser. Ik ben gewoon - en op ontzagwekkende wijze - de Schepper. De Schepper heerst niet, maar Hij schept, schept en blijft scheppen.
Ik heb jullie geschapen - jullie gezegend - naar het beeld van de gelijkenis van Mij. En Ik heb jullie bepaalde beloftes en toezeggingen gedaan. Ik heb jullie in duidelijke taal verteld hoe het jullie zal vergaan als jullie één worden met Mij'.
Jij bent net als Mozes, iemand die oprecht zoekt. Ook Mozes stond net als jij, voor Mij, smekend om antwoorden. 'O God van mijn voorvaderen', riep hij. 'God, indien ik genade vind en uw ogen gevonden heb, maak mij toch uw wegen bekend, zodat ik U ken. Bedenk toch dat deze natie uw volk is'.
En Ik kwam tot Mozes, net zoals Ik nu tot jou ben gekomen, met een goddelijk verbond, een eeuwigdurende belofte, een betrouwbare verbintenis.
'Hoe krijg ik zekerheid?' vroeg Mozes klagend. 'Omdat Ik het je heb gezegd', antwoordde Ik. 'Je hebt Gods woord'. En het woord van God was niet een gebod, maar een verbond. Dit zijn Mijn beloftes!

13.0 Een nieuwe islamitisch wereldbeeld
'Een nieuw mensbeeld'

De vernieuwende religies

'Het bestuderen van andere religies dient niet om te zien hoe anders de ander is, maar om dezelfde hogere principes, anders verwoord, terug te vinden'.

Onze allergrootste religieuze misvatting zijn:

  • De georganiseerde religie heeft het leven van talloze individuen beïnvloedt, maar in onze collectieve samenleving heeft ze weinig verandering gebracht. Of je nu spreekt over de islam, het katholiek christendom, het protestants christendom, orthodox christendom, sjiitische islam, soennitische islam, hindoeïsme, judaïsme, etc., etc. - het merendeel van de georganiseerde religies heeft ons niet van gedragingen of problemen zoals hebzucht, nijd, toorn, eigengerechtigheid, ongelijkheid,afb. islam 24 geweld en oorlog weggeleid, maar juist dieper erin ondergedompeld.
  • De machtigste georganiseerde religies leren ons niets anders dan dat wij beschamende, zondige schepselen zijn en niet eens verdienen het stof onder Gods voeten te zijn; dat wij God onwaardig zijn en dat wij van elkaar afgescheiden zijn. Ze beroven ons van onze zelfachting. Ze leren ons dat je niet al te trots op jezelf, je uiterlijk, je lichaam, je talenten of je prestaties mag zijn. Onze glorie mag niet overdadig worden verkondigd, maar wel onze zondige natuur.
  • De georganiseerde religies prediken nog steeds, dat wij afgescheiden van God én dus van het leven zijn. Een straffende, boze God die tegen voorovergebogen bidders zegt; 'Sorry, maar het is buigen of barsten. Jouw gebed hoor Ik. Jouw gebed hoor Ik niet, want je doet het niet goed. Je hebt Me niet behaagd!'
    Dit alles omvattend negatieve beeld, dat door de georganiseerde religies in de loop der eeuwen is gecreëerd en nog steeds wordt 'gekoesterd' met als enige doel om zieltjes te blijven binden aan hún religie en om macht te kunnen blijven uitoefenen! Of je nu spreekt van het christendom (katholicisme, protestantisme), de islam, het hindoeïsme, en het jodendom in alle gevallen kun je spreken van 'blinden die de blinden leiden'; de 'onwetende' godsdienstijveraars of de theologische extremisten.
  • Maar onthoud als troost, dat iemands religie is het product van zijn geboorteplek en zijn vroegste opvoeding; slechts een systeem van overtuigingen is. Het is géén product van de eeuwige waarheid, maar van je culturele omgeving. Mensen geloven wat hun is bijgebracht. Ze stellen het niet ter discussie, omdat ze de bron van hun overtuigingen niet in twijfel willen trekken. 'De culturele loyaliteit aan de islam gaat vaak dieper dan de religieuze!' Maar jij en ik zijn in staat om te veranderen, te komen met een Nieuwe Spiritualiteit. Met een nieuwe levensvisie, vrij van doctrines en dogma's.

Het blind volgen van de opgelegde dictaten, dogma's en doctrines is, dat veel mensen bang zijn om te geloven dat de wijsheid van de Goddelijkheid in hun innerlijk besloten ligt; in het DNA! Veel mensen zijn angstig geworden en hebben een schuldgevoel gekregen door de verstarde houding van de moderne religie(s). Want zo afb. islam 25blijkt, de moderne religie heeft er voor gekozen vast te houden aan de leringen uit de Pre-moderne tijd, om het dogma van honderden en duizenden jaren her-te-handhaven. En, aldus heeft de moderne georganiseerde religie de moderne mens in de steek gelaten!
Er wordt vaak gezegd, dat de islamitische wereld een verlichting nodig heeft. Fout, wat nodig is, is een spirituele revolte - een zgn. Franse revolutie - die de oude onderdrukkende elite (de orthodoxe islamitische theologen, voornamelijk mannen) vakkundig 'elimineert', aldus prof. dr. Hans Jansen. Maar dat geldt dan ook voor alle, alle andere religies.
Want het grote probleem in de 'godsdienstige' landen is zolang de (geestelijke) macht van de dictator of religieuze leider niet ter discussie wordt gesteld, krijgen de godsdienstijveraars (de letterknechten) of theologen vrij baan om hún interpretatie op te leggen aan de gelovigen, en een vrij debat te dwarsbomen. Ze doen dit met name met de stelling, dat bijvoorbeeld in de islam 'de deuren van de herinterpretatie' zijn gesloten - vergelijkbaar met hoe het Vaticaan met het leerstuk van pauselijke onfeilbaarheid probeert de bijbeluitleg te monopoliseren. Het grote verschil is dat in het westen geloof en staat gescheiden zijn, en de paus politiek gezien weinig kan uitrichten. Vergelijk dat met de islamtische wereld waar de gevestigde conservatieve orde andersdenkenden desnoods ter dood veroordeeld wordt, zoals de Egyptische vrijdenker Abu Zeid in 1995 overkwam.

Was het maar zo dat alle religies nu - in deze vernieuwende tijd - eens verkondigden, dat:

  • Wat je ook doet, geloof niet wat hier gezegd wordt. Want geen enkel pad terug naar Huis is beter dan enige ander pad.
  • Alle ware religies zijn wonderbaarlijk en alle ware spirituele leringen zijn een pad naar God en géén enkele religie of lering heeft meer 'gelijk' dan een andere. Er isafb. islam 26 méér dan één weg naar de top van de berg.
  • Geloof geen enkel woord wat wij zeggen. Geloof wat jouw hart jou vertelt wat waar is. Want in je hart ligt je wijsheid, en in je hart verblijft jouw waarheid, en in je eigen hart resideert God in de intiemste gemeenschap met jou.
  • Verwar de dingen in je hart niet met de dingen in je geest!De dingen in je geest zijn, zijn daar door anderen aangebracht. De dingen die in je hart zijn, zijn de dingen die je bij je draagt van God. Kies daarom, ieder van ons, je eigen pad naar God. Maak je eigen reis naar Huis. Wees niet bezorgd over en spreek geen oordeel uit over hoe anderen hun reis maken.
  • Je kunt niets anders dan tot God komen en dat geldt voor iedereen. Niemand uitgezonderd, gelovig of ongelovig, islamiet, jood of christen!

Hans Zevenboom

 

 
Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack