logo-millennium-visie.jpg

kb

 

Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

Toekomstvisie - 2014, Januari 2014

Toekomstvisie - 2014!

1.0 Inleiding

Het lijkt alsof onze samenleving een revolutie in alles heeft voortgedaan, behalve in de spiritualiteit! De wetenschap heeft daarentegen vooruitgang geboekt die de mensen perplex doen staan. De geneeskunde heeft vorderingen geboekt die de levensduur van de mens heeft verlengd tot voorbij onze stoutste dromen. De technologie heeft ontwikkelingen doorgemaakt die ons bevattings- en verwerkingsvermogen te boven gaan. Politiek, economie, industrie en kunst: alles, bijna alles heeft op één of andere manier wel vooruitgang geboekt, maar onze religieuze opvattingen zijn al duizenden jaren onveranderd gebleven!

wolken3aHet hedendaagse probleem is, dat de morele, ethische en sociale uitdagingen van morgen niet kunnen worden aangepakt met opvattingen en instructies uit de achttiende, tiende, zesde eeuw of eerste eeuw. Je kunt het zo'n beetje vergelijken met een supermoderne operatiekamer uit de eenentwintigste eeuw, maar die met instrumenten uit de eerste eeuw is ingericht. De mensheid kan daarom de dilemma's van de eenentwintigste eeuw niet oplossen m.b.v. richtlijnen - oude opvattingen en overtuigingen - uit de eerste eeuw; laat staan met richtlijnen die nog ouder zijn.
De instructies en opvattingen waren toen zeker niet verkeerd of slecht te noemen, maar ze zijn gewoon niet compleet meer, niet volledig te noemen. Ze waren toepasbaar en hanteerbaar in die tijd. Zo zijn bijvoorbeeld de fundamentalistische opvattingen over de heilige geschriften van alle wijsheid-tradities in veel opzichten bijzonder wijs te noemen, maar in veel opzichten ook potentieel gevaarlijk!

Gevaarlijk? De georganiseerde religie heeft het leven van talloze individuen beïnvloedt, maar in onze collectieve samenleving heeft ze weinig verandering gebracht. Het merendeel van de georganiseerde religies heeft ons niet van deze gedragingen - problemen als hebzucht, nijd, toorn, eigengerechtigheid, ongelijkheid, geweld en oorlog - weggeleid, maar juist dieper erin ondergedompeld. In sommige gevallen hebben ze deze zelfs gebillikt door bijvoorbeeld zélf het voorbeeld te geven.

Georganiseerde religies zijn een probleem; ze verbieden namelijk tolerantie!

2.0 Religie is een instituut

Kijken we in het bijzonder naar de georganiseerde religies - de instituten -, dan zien we vandaag de dag nog steeds dat ze eisen dat je hún (islamitische of christelijke) afb. levensbeschouwing 3leerstellingen gelooft; dat je ze op hún woord gelooft. Deze godsdiensten moedigen je zelfs aan de gedachten van anderen (godsdienstijveraars of theologen) dan van je eigen te verkennen en die als je eigen gedachten te accepteren.
Spiritualiteit - de wijze waarop men zijn geloof beleeft - nodigt je daarentegen uit de gedachten van anderen te verwerpen en met eigen gedachten te komen. 'Een goed gevoel' is dan ook jouw manier om te zeggen dat je laatste gedachte waar was, dat je laatste woord wijsheid was, dat je laatste daad liefde was. Godsdiensten beweren daarentegen dat het 'leren vertrouwen op je (eigen) gevoel' de weg naar de Hel is; dat dit afwijkt van hún geloofsleer, waarbij het verstandelijk beredeneren en weten centraal staat.

De exclusieve, separatistische religies onderrichten de waarheid - Wij allen zijn Eén - niet! Als de georganiseerde religies deze waarheid leerden, zouden ze nooit kunnen onderrichten dat een mens beter dan een ander is, dat de ene ziel God beter bevalt dan de ander of dat een bepaald pad het enige pad naar de Goddelijkheid is. Ze zouden nooit kunnen beweren dat sommige zielen 'naar de hemel gaan', terwijl anderen verdoemd zijn tot de 'hel'. En juist die vastgeroeste, eeuwenoude denkwijze maakt de godsdiensten - de georganiseerde religie met hun separatistische ideeën en hun 'exclusiviteitsrechten' - zo gevaarlijk!

Neem nu eens het voorbeeld karma in een land als India. In de religies (boeddhisme, hindoeïsme) die van reïncarnatie uitgaan, strekt het begrip zich over het huidige, alle vroegere en latere levens uit. Het resultaat van de daden die men nú doet, kan in dit leven óf in een volgend leven terugkomen. In het dagelijks gebruik bedoelt men er vaak mee dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons zelf terugkomt. Hetgeen ons dus nú overkomt, is dus het resultaat van een actie die we in het huidige of vorige leven uitgevoerd hebben. Het gevolg van dez e gedachtegang is nu, dat de betergesitueerden in India vaak denken 'eigen schuld, had je maar beter je beste moeten doen in een vorig leven'. Wat weer resulteert in een grote klassenstrijd en grote groepen die in grote armoede leven en ..........  het meest betreurenswaardige is wel, dat ze niet eens door eigen landgenoten massaal worden geholpen; men laat ze gewoonweg maar aanmodderen en verhongeren.

'Zelfstandig denken, is met geen enkele ware leer in strijd!'

3.0 Spiritualiteit is een ervaring
'Spiritualiteit is niet het volgen van de weg die de ander ons dicteert, maar van de weg die we zelf ontdekken'
'Oude tijden herleven?'

afb. illusie 3Veel mensen en theologen beweren dat het echte probleem is, dat we van de religieuze opvattingen en instructies van onze ouders en voorouders afgedwaald zijn. Zij vinden dat we naar de klassieke geloofsleer en - richtlijnen en oude wijsheid-tradities moeten terugkeren. 'We moeten er niet nog verder van afdwalen'.
Moeten we dan de oude dogma's en encyclieken (pauselijke zendbrief van algemene strekking; 'Humanae Vitea' van 1968 van Paulus VI over het menselijke leven)  weer uit de kast toveren om in die vicieuze theologische cirkel te blijven ronddraaien zonder dat we ooit die eeuwige tredmolen kunnen doorbreken?

Ondanks deze sceptische benadering van het instituut 'religie' moeten we ons wel terdege realiseren, dat onze religies nog veel te veel kostbare zaken bevatten om ze zo maar op te geven. Om ze te verwerpen. Want besef dat de toekomst van de mensheid m.b.t. de religie niet over desertie gaat, maar over ontleding, niet over verwerping, maar over verjonging. Eens zal de spiritualiteit en de wetenschap elkaar naderen tot in de kern van wat de ware betekenis van het leven is.

Wat de mensen in de komende jaren dan ook zullen doen, is hun religies - hun traditionele geloofsleer - 'ontleden'; onder de loep nemen! Ze zullen de religies van dichtbij gaan bekijken, stukje bij beetje onderzoeken, en het ene leerstuk na het andere tegen het licht houden. Vervolgens zullen ze vaststellen wat zinvol en wat onzinnig is, wat doelmatig en wat ondoelmatig is, wat werkt en wat niet werkt in de wereld van morgen. Daarna zullen ze deze tradities verjongen door zachtjes los te laten wat niet langer heilzaam is en door de nieuwe inzichten, nieuwe ideeën en nieuwe waarheden toe te voegen die zijn ontsproten aan het nieuwe besef en het verruimde bewustzijn dat de basis van de Nieuwe Spiritualiteit zal vormen.

De religie zal niet compleet van de aardbol verdwijnen, maar toch een snelle verandering (moeten) ondergaan!

4.0 De vierde transformatie opkomst?

Er zal al spoedig een volledig 'ineenstorting van de in mythes en de cultus gewortelde vroomheid' zich voordoen, die de mensheid verplicht opnieuw 'nieuwe manieren van religieuze beleving aan te vatten'.

bloem2aHet hervomings- en vernieuwingsproces binnen bepaalde religies is hier en daar voorzichting ingang gezet, maar nog lang niet goed 'doorontwikkeld'.  Sommige kerkelijke leiders beseffen terdege, dat de (ver)oude(derde) geloofsopvattingen niet meer aanslaat bij de religieuze belevingen van hun 'toehoorders'; ze zijn naarstig opzoek naar vernieuwingen die wel aanslaan waardoor ze wel in staat zijn hun 'klanten te blijven binden'. Dus worden de oude leerstellingen van een boze, straffende, wraakzuchtige, jaloerse God voorzichtig van tafel geschoven; er wordt nu veel meer gesproken over de liefhebbende God de Vader die bezorgd is over het wel en wee van zijn kinderen en de aarde.

Maar de mensen zullen spoedig begrijpen dat de mensheid is ondergegraven. Ondergegraven door de dogma's, leerstelllngen en overtuigingen waarvan ze zich juist hadden voorgesteld, dat deze haar van haar beperkingen zouden bevrijden. In de komende jaren zullen miljoenen individuen tot aan de rand van hun bewustzijn gelanceerd worden, tot aan de limiet van hun begripsvermogen, misschien zelfs tot aan de rand van hun wanhoop [Tyfoon Haiyan in de Filippijnen, nov. 2013]. Ze zullen niet het beslissende omslagpunt voorbij raken, maar beseffen dat nu het onomkeerbare keerpunt in zicht is. 'Dit kan niet zo langer doorgaan. Het evolutieproces is onomkeerbaar!'

Duane Elgin beschrijft in zijn boek 'Promis Ahead' een bijzonder vorm van het evolutieproces: 'Slechts drie keer [1] eerder in de menselijke ervaring is onze visie op de werkelijkheid zo ingrijpend veranderd, dat dit een revolutie heeft veroorzaakt in onze algemene mening over onszelf, onze relaties met anderen en onze visie op het universum'.
Het meest ovpallende is wel, dat elke keer dat het overheersende paradigma van de mensheid veranderde, veranderen ook álle aspecten van het leven mee, met inbegrip van het werk dat de mensen doen, de manier waarop ze samenleven, waarop ze met elkaar kunnen opschieten en met elkaar omgaan, en waarop ze hun rol in de samenleving en hun plaats in het universum zien.
In deze ultramoderne tijd wordt zelfs (na)gedacht en gesproken over het bewonen vn de planeet Mars met speciaal ingeriche laboratoria. En dat alles zou over enkele decennia al moeten plaatsvinden. Is dat niet een opmerkelijk keerpunt in de 'overlevingsdrang' van de mens?

[1] De eerste tranformatie vond plaats toen de mensheid 'ontwaakte', ruwweg 35.000 jaar geleden. De tweede transformatie vond ongeveer 10.000 jaar geleden plaats, toen de mensheid overstapte van een nomadische levenswijze op een meer sedentair bestaan met boerderijen in dorpsgemeenschappen. Als onderdeel van deze tweede verschuiving zagen we ongeveer 5000 jaar geleden de opkomst van stadstaten en het begin van de beschaving zoals we die nu kennen. En 300 jaar geleden veranderde toen de stabiliteit van de agrarische samenleving plaatsmaakte voor de radicale dynamiek en het materialisme van het wetenschappelijkee en industriële tijdperk.

5.0 Tijdstip waarop dit zal gebeuren?

afb. geloofsovertuiging 3Individueel gezien kan het evolutieproces zich veel sneller voltrekken voor degenen die ervoor kiezen om bewust de manieren te creëren waarop ze zich ontwikkelen. Voor degenen die zichzelf eerder als een getuige dan als een participant zien, zal het evolutieproces langzamer verlopen.
Collectief beschouwd zal de ontwikkelingssnelheid van het proces afhankelijk zijn van een aantal mensen dat er bewust voor kiest het proces in gang te zetten. Andere factoren die een rol spelen, zijn hoe snel zij elkaar vinden en tot overeenstemming komen om gezamenlijk de toekomst te creëeren; en hoe snel deze groep een kritieke massa bereikt. Ook dit is een voorwaarde die de mensheid zelf onder controle heeft!
Als er grote groepen mensen samenkomen, een team vormen en ervoor kiezen om een bewust evolutie te ervaren en in gang te zetten, kan de mensheid deze kritieke massa in zeer korte tijd berieken. Wellicht binnen enkele decennia in plaats van  een paar eeuwen. Misschien zelfs binnen een aantal jaren!

Het is een team in de zin van een vereende inspanning, van co-creatie, een gezamenlijke onderneming. Het zal géén team zijn met één centrale leiderschapsrol (de 'Jezus-factor'), maar door het leiderschap van velen! Het proces zal van start gaan met het 'ontwaken'; veel mensen zullen wakker geschud worden. Velen zullen beseffen, dat dit niet zo verder kan als wij willen overleven.

Het ligt nu aan ons, niet aan God! Alles hangt ervan af hoe wij op deze 'oproep' reageren!

6.0 Vernieuwen

Niets in onmogelijk. Niets is niet te verwezenlijken. Voor ons lijkt, het onmogelijk, maar dat is het niet. Laat je dan ook niet teleurstellen of verleiden tot negatief denken, want verkeerde gedachten leidt tot verkeerde gedachten én gewoontes. 'Al het gedrag wordt door overtuigingen gecreëerd'.

bloem5aKijk daarom vooruit, kijk naar je mogelijkheden, je nieuwe creaties. Laat je oude, vastgeroeste gedachten varen en creëer nieuwe ideeën over |Wie-je-werkelijk-bent|. Dit is wat je aan het doen bent, zodra je nieuwe ideeën, nieuwe concepten, nieuwe gedachten aan het vormen bent.
Wees daarom creatief, vooruitstrevend, revolutionair, maar vooral niet bang. Want bang zijn voor de toekomst zet een rem op jouw nieuwe ontwikkelingen. Laat je gedachten de vrije loop. Ga ze niet kanaliseren, ga je opdrachten niet beperken tot een gangbare oplossing. Neen, leer vanaf nu aan dat je zuivere geest - de ziel - onbeperkt is. Dat deze zuivere geest alles kan creëren wat zij wenst te creëren. Je bent onbegrensd, je hebt alle krachten van God gekregen om het allermooiste te scheppen. Laat je daarom niet verleiden tot negatieve gedachten en gewoonten.

Vernieuwen is dan ook het nieuwe woord voor de eerst komende tien jaren!

7.0 Religies en de toekomst?
'God herformuleren?'

In de toekomst van de mens zijn oude begrippen over God steeds maar weer geherformuleerd. Gedachten die al eens eerder waren uitgedrukt, zijn op een nieuwe en uitgebreidere wijze opnieuw tot uitdrukking gebracht. Religies vertellen ons wat God de religies - hun boodschappers - heeft verteld! Of eerder: wat God aan de persoon - de profeten - heeft verteld op wiens onderricht de religie gestoeld is. Anders gezegd: wat God aan mensen verteld heeft.

afb. engelen 33Maar je kunt God niet bevatten als je binnen je huidige waarden, ideeën en inzichten blijft denken. Als je God echt wilt begrijpen, dan moet je bereid zijn te accepteren, dat jij op dit moment een beperkt aantal gegevens ter beschikking hebt i.p.v. vol te blijven houden dat je álles weet van God.
Echte duidelijkheid over God en de betekenis van het leven kan pas ontstaan als je bereid bent het volgende te beseffen: 'Er is iets dat ik niet weet en dat te weten kan alles veranderen'. Dit houdt in, dat jij je openstelt voor een ander inzicht; een nieuw inzicht over God én het leven. God als Schepper van het levensproces, i.p.v. datgene wat wij allemaal gefantaseerd hebben over God.
De gedachte die wij tot nu toe over God hebben, zal daarom moeten veranderen; het liefst zo snel mogelijk om de wereld een nieuwe toekomst - een nieuwe kans - te geven! Om de verschillende standpunten van de religies dichter bij elkaar te brengen. In plaats van over de |God van Gisteren; de 'oude' God| te blijven spreken, kunnen we veel beter het begrip God gaan herdefiniëren; herontwerpen in een nieuwe begrip,de |God van Morgen|.

De |God van Morgen| is niet een 'nieuwe' God, maar een nieuwe versie van God. Een uitgebreidere versie van God. Dit is dezelfde God die er Altijd was, NU is en Altijd zal zijn. Het is simpelweg niet de God van onze huidige opvattingen (een straffende, boze, wraakzuchtige God), maar een nieuwe versie van God die het leven in beweging zet. De |God van Morgen| is van NIETS afgescheiden, is overal in vertegenwoordigt! Het AL is ALLES!

ALs de religies dát nu eens verkondigden, dan zou de wereld binnen tientallen jaren compleet veranderd zijn! Als bijvoorbeeld Paus Franciscus nu eens verkondigde: 'Wij allen zijn Eén', 'Wij volgen niet een betere weg, wij volgen slechts een andere weg' of .........'Er is geen grens tussen het goddelijke en natuurlijke; er bestaat geen afscheiding tussen God en de mens. Het goddelijke is immanent (Immanent verwijst naar 'binnen'; inwonend) en alomvattend; universa, natuur, leven en God zijn identiek! In plaats van transcendentie te bezitten - 'los van alles' - bevindt God zich IN alles; |Alles in AL|. Ook in ons, in ider energiewezen!'
Als wij - de Imans, de bisschoppen,de dominees, de spirituele leiders, etc. - dit nu eens konden aanvaarden en verkondigen, dan kun je God onmogelijk meer als eenafb. engelen 14 Persoon - de God van Abraham, die 'hoog en droog' in de Hemel woont - indenken. Want dan besef je ineens, dat elk object én elk subject in wezen goddelijk is. Op die manier realiseren we ons dat God in ons hart woont, in plaats van 'daar-ergens-hoog-in-het-universum'.
'Wij zijn dán Eén met de Bron'.

Religieuze leerstellingen zijn tot nu toe nog nooit serieus uitgedaagd. In plaats van de leerstellingen uit te dagen, dagen wij elkaar uit! Waarom dagen wij de geloofsleerstellingen niet uit? Waarom herscheppen of herformuleren wij niet onze eigen gedachten over God én het leven zelf? Waarom blijven we maar vasthouden aan het begrip de |God van Gisteren|? Waarom volgen wij niet ons eigen levenspad, in plaast van het pad dat die ander voor ons heeft uitgekozen of heeft gedicteerd? Wordt het niet eens tijd om te beslissen |Wie-jij-werkelijk-bent|, in plaats van steeds maar in die oneindige theologische tredmolen te blijven hangen?

Toon respect voor de tradities, maar breid tegelijk de uitleg uit! In deze roerige en onzekere tijden hebben mensen ontzettend veel behoefte aan tekst en uitleg. Dit is precies wat de wereldreligies nú moeten doen als ze in de komende jaren van nut willen blijven voor de mensen of zelfs maar willen overleven!

Hans Zevenboom

 
Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack