logo-millennium-visie.jpg

Gratis nieuwsbrief

Naam:
E-mail:

kb

 

Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

10 Geboden
10 Geboden

10 Geboden & Christendom - deel I

Vandaag de dag zijn er miljoenen mensn die nog altijd geloven, dat God een hele reeks wetten heeft vastgelegd waaraan iedereen zich dient te houden. Deze mensen verklaren, dat Gods Wet alle gedrag in de burgermaatschappij zou moeten sturen, begeleiden en beheersen.

jezus afbeeldingMaar wat is het ware pad naar God dan? Verdienen we de weg naar de Hemel door 'goed te zijn', zoals veel religies stellen? Of zijn wij vrij te handelen zoals wij willen, mogen wij alle regels overtreden en negeren, alle traditionele leerstellingen terzijde schuiven, toegeven aan alle genotzucht en op die manier het nirwana bereiken, zoals veel new-agers zeggen? Of........... zijn de Tien Geboden niet anders dan een verzinsel van de theologen uit de vroeg-kerkelijke geschiedenis?

God heeft de belangrijkste Wet - de wet van de Vrije Wil - aan de mensheid gegeven. Op basis van deze wet is ieder geïncarneerde ziel - ieder mens dus - vrij om te doen wat hij of zij wenst te doen. Niet leven volgens de kerkelijke dogma's en opgelegde regels is niet het verwerpen van Gods Geboden, maar ze juist ondergaan! Je ondergaat en accepteert het leven door juist de door mensen opgelegde regels te verwerpen, en zelf het leven ter hand te nemen, door zelf te kiezen wat wel en wat niet goed is. Wat wel of niet goed is voor jouw persoolijke ervaring, jouw persoonlijke beleving van het geloof in God.

We moeten daarom niets geloven gewoon omdat een ander het zegt. Maar aangezien ons inzicht beperkt is, hebben we allen een verschillende benadering van de waarheid. Alleen vanuit een lege geest kunnen we onze zoektocht naar het zelf beginnen; naar mijn of jouw eigen waarheid én niet die van een ander! Op die manier ontstaat er een nieuw-mensbeeld!

Klik hier voor meer informatie >>>>

10 Geboden & Islam - deel II

De islam geeft aan zijn volgelingen een 'volmaakt' stelsel van leefregels, waardoor deze godsdienst het edele en goede in de mens tot ontwikkeling kan brengen en aldus een vreedzame samenhang van de mensheid kan bevorderen. Het resultaat zou moeten zijn, dat de mens zich 'fatsoenlijk' gedraagt én leeft.
De Koran is daarin een leidraad, een richting om bij het doel te komen. De verplichtingen van een moslim zijn dan ook bedoeld om periodiek - dagelijks - herinnerd te worden aan God, de medemens én de relativiteit van het leven.

Afb. Islam 1Maar 'de islam' bestaat niet. Het is net als in andere religies en ideologieën: 'Islam is als water, hij neemt de kleur aan van de grond waar hij overheen stroomt' [Hampata Ba, 1900-1991]. De ene moslim denkt totaal anders over lijfstraffen of vrije meningsuiting dan de andere. Wat leidt tot een grote verdeeldheid onder islamieten, mede door de vaagheid en het dualistische karakter van de Koran.
Er zijn circa 1,57 miljard moslims over de wereld (laatste schatting 2009) met dozijnen culturen, talen, tradities, scholen, stromingen, sektes, collectieve en individuele geschiedenissen. Er zijn klasse verschillen, rijke en vooral arme moslims aan wie de islam iets van rechtvaardigheid wordt belooft. Maar er is wel een cruciaal verschil tussen geloof en wat politieke islam wordt genoemd. Politieke islam vervangt vaak de oppositie die niet getolereerd wordt in landen als Syriën en Egypte. De moskee wordt het politieke epicentrum. Politieke islam vult vooral voor de grote groepen jongeren in het Midden-Oosten, een vacuüm waar de corrupte onderdrukkende staat faalt.

Wij, westerlingen liggen met elkaar over hoop over zaken als doodstraf, abortus en euthanasie. Met eenzelfde hartstocht citeren moslims - fundamentalisten net zo goed als feministen - verzen uit de Koran om hun gelijk te halen. En net als bij de mensenrechtenverklaring is niet vast te stellen welke interpretatie 'waar' is.

Maar wat als het christendom nu eens uit het jodemdom is ontstaan, en zou het dan niet zo kunnen zijn dat de islam ook uit een andere religie is ontstaan? Deze afb. Islam 3kritische benadering blijkt voor vele islamitsiche godsdienstijveraars en theologen niet vanzelfsprekend te zijn en ze zullen hem dan ook vermoedelijk direct verwerpen. Maar volgens mijn mening kan het met de Koran net als bij de Bijbel alle kanten op; van de rechtlijnige, conservatieve paus Benedictus XVI tot de 'atheïstische' dominee Klaas Hendrikse, de 'goddeloze' theoloog Harry Kuitert tot de vrijzinnige dominee Nico ter Linden. Van iman Fawaz Jneid van de Haagse as-Soennahmoskee, de Tilburgse iman Ahmed Salam (zij roepen hun volgelingen op om te leven volgens de strenge regels van de klassieke sharia) tot de Syrisch-Amerikaanse ex-moslima en islamcriticus Wafa Sultan ('islam is geen religie, maar een gewelddadige ideologie').

Anders gezegd, toch maar weer voor een spirituele benaderingswijze kiezen: compromisloos leven conform de voorschriften, plichten óf de gedicteerde leefregels navolgen van de Koran of de Bijbel - het fundamentalisme, terug naar de oertekst van het geloof - blindelings volgen of toch zelf je eigen (levens)Pad kiezen?

De Tien Geloften

afb. engelen 7De Tien Geboden bestaan helemaal niet. Gods Wet is geen Wet. Dit is iets wat wij maar niet kunnen en willen begrijpen: God verlangt niets van ons! Er zijn geen geboden, alleen maar geloften! Het enige wat God van ons verlangt, is dat wij 'ons-zelf-zijn'.

De grootste belofte van God is de belofte dat ieder (energie)wezen zijn aller diepste verlangens kan vervullen zónder dat er iets voor terug wordt verlangd!
Gods grootste belofte is dus een relatie zonder enige verplichtingen! Géén eisen worden er aan jou gesteld; je bent volkomen vrij in je eigen (spiritueel) ontwikkelingsproces hier op aarde. Want .............. verandering is een fundamenteel recht van alle schepselen.

'Ik heb jullie geschapen - jullie gezegend - naar het beeld van de gelijkenis van Mij. En Ik heb jullie bepaalde beloftes en toezeggingen gedaan. Mijn antwoord is eeuwig; er is géén gebod en dat zal er nooit zijn! Ik heb jullie in duidelijke taal verteld hoe het jullie zal vergaan als jullie één worden met Mij'.

Klik hier voor meer informatie>>>>

 

 


Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack