logo-millennium-visie.jpg

kb

 

Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

Corona
Corona

Corona, een straf van God?

Een folder (23 maart 2020) verspreid in Overijsselse Rijssen: ‘Corona is straf van God’. ‘Geen wetenschapper, geen arts, geen medicijn kan dit ‘zonde-virus’ genezen!’ ‘Dit gevaarlijke virus kan alleen op deze manier verholpen worden: met Jezus Christus!’

afb. drie eenheid 3De klassieke theodicee-vraag in deze coronacrisis (2020) is de vraag wáárom een God die almachtig en algoed is toch dit corona-lijden heeft toegestaan. Je zou kunnen antwoorden: ‘God kan het wel, maar wil het niet’. Maar dan is God niet goed. Of je kunt ook zeggen: ‘God wil het wel, maar kan het niet’. Maar dan is God niet almachtig. Filosofisch gezien horen ‘almacht’ en ‘algoed’ bij de kwaliteiten van God. Schrap je één van die kwaliteiten dan praat je niet meer over God, maar over iemand anders.

In bepaalde christelijke kringen werd gesuggereerd dat de uitbraak van het coronavirus een straf van God of op zijn minst duivelswerk is. Voor gereformeerde christenen die opgegroeid zijn met de Heidelbergse Catechismus hoeft dat niet een ‘ver-van-mijn-bed-show’ (of moeilijk) te zijn. De Bijbel leert namelijk dat God alles regeert en dat dus alles – ook gezondheid en ziekte – ons ten deel valt uit Zijn vaderhand. En, dus komt ook dit virus van God. Maar is dit zo en hoe kunnen we dat weten?

Het calvinisme denkt in termen van straf en beloning. Dat zit een beetje in onze Nederlandse cultuur.

Nu is de gedachte dat God straft, beslist een bijbels gegeven. Op veel plaatsen in de Bijbel lezen we dat God straft als vergelding of als opvoedkundige tuchtiging. Maar wie dat christelijke geloof in deze tijd uit, kan rekenen op felle kritiek; zelfs van medechristenen. Deelt God kwaad uit? Aan zijn kinderen? Dan kan toch niet! Als je zoiets zegt, dan doe je God toch groot onrecht! Nee, zeggen deze christenen, kwaad komt van de duivel. God heeft daar niets mee te maken.
Vele christenen denken vanuit een tegenstelling: iets komt óf van God, óf van de duivel! Het goede komt van God, het kwade van de duivel. Kan God het kwaad niet voorkomen? Er zijn zeker mensen die dat geloven. Zij hebben een God bedacht die hooguit met ons meelijdt over al het kwaad in de wereld, maar die er niets aan kán doen. Maar is dat terecht?

Als je zo over God denkt, ken je dan de echte God niet. Je spreekt dan voor mijn gevoel over de |God-van-Gisteren| [1] en niet over de |God-van-Morgen| [2].


[1] Nieuwsbrief Het bewustwordingsproces. ‘De God van Gisteren’ – deel II. April 2015
[2] Nieuwsbrief Het bewustwordingsproces. ‘De God van Morgen’ – deel III, Mei 2015.

Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp >>>>>

 

 


Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack