logo-millennium-visie.jpg

Gratis nieuwsbrief

Naam:
E-mail:

kb

 

Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

Nieuwe Spiritualiteit
Het nieuwe Inzicht

Heeft Godsdienst nog wel een toekomst?

'Religie is een instituut en spiritualiteit is een ervaring!'

Religies zijn instituten die zijn opgetrokken rondom een bepaald idee over hoe de dingen in elkaar steken. Wanneer deze ideeën een vaste vorm aannemen en in steen worden gebeiteld, worden ze dogma's en doctrines genoemd. Ze worden dan ongeveer onbetwistbaar, onfeilbaar genoemd!

1.0 Mijn visie?
afb. leven na de doodOm de vraag 'Heeft Godsdienst nog wel een toekomst?' direct maar te beantwoorden, durf ik te stellen dat géén enkele georganiseerde religie of welk geloofsinstituut dan ook het op lange termijn zal 'overleven'. Want de georganiseerde godsdienst kan alleen slagen als ze de mensen doet geloven, dat zij het echt nodig hebben. Dat je niet zonder een religie of een godsdienst volwaardig kunt 'leven'. De taak van de godsdienst(en) is tot nu toe zo geweest, dat zij de antwoorden heeft die jij niet hebt én dat jij haar antwoorden accepteert zonder er vragen bij te stellen.
Godsdienstijveraars of godsgeleerden proberen op allerlei manieren daarom het 'vrije denken' tegen te houden, want je zou wel eens op antwoorden kunnen komen die verschillen van de hare. Dus de godsdienst heeft het nodig dat jij aan jezelf twijfelt wat er uiteindelijk toe geleid heeft, dat wij ons afgescheiden voelen van God en van onze medemens.

De Nieuwe Spiritualiteit kan deze sterk verouderde denkwijze of opvattingen nochtans allemaal veranderen. Zij kan een zienswijze bieden, die niet exclusief, elitair of separatistisch is. Een nieuwe beweging die adam na zondevalverder gaat dan geloofsovertuigingen en dogma's, een leer die tot de kern van de waarheid komt. De mensen hebben meer behoefte aan gemeenschapsruimten die bij hun gevoelsleven aansluiten. De nieuwe religie moet daarom relevant zijn, sterker nog: nauw verbonden zijn met de mensen. De mens moet zich ten diepste er bij betrokken voelen, op die terreinen die ze het meest aan het hart gaan. Het sleutelwoord is dan ook 'authentiek'. 'Je pretendeert niet iets te zijn, wat je niet bent'. Je vertelt gewoon vol vertrouwen en met respect hoe je de dingen voelt en beleeft. Met andere woorden, je laat zien wie-je-werkelijk-bent!

Het zaad van de waarheid moet door de omhulsel heen breken om vrucht te kunnen dragen. Elke mens moet zijn of haar geloof vinden, voordat hij of zij ervan kan getuigen. Als het omhulsel hol is - niet meer dan ingestampte overtuigingen en mechanisch uitgevoerde rituelen - hebben de mensen het recht dat van de hand te wijzen. Geen mens zou een leer moeten aanvaarden die in het hart én hoofd geen weerklank vindt!
Neem daarom niets van anderen aan. Zoek het zelf uit! De waarheid leeft in je hart. De leer van anderen kan er een afspiegeling van zijn, maar de leer is niet de bron van jouw waarheid. De bron is altijd 'iets' van binnenuit!

Klik hier om meer te lezen>>>>

Het Nieuwe Inzicht

De fundering van de Nieuwe Spiritualiteit ligt hierin: 'Jij bent niet je lichaam. Jij bent een drieledig wezen, bestaande uit een ziel, een geest en een lichaam. Echter degene die jij bent, is onbegrensd en eindeloos!

afb.13Als we dit gaan beseffen dan zal ons systeem van overtuigingen een geheel andere wending krijgen. Alle vormen van menselijk gedrag zijn gebaseerd op menselijke overtuigingen, en de ene reeks overtuigingen voedt de andere, waardoor zogenaamde super-overtuigingen worden gecreëerd die bepaalde religies of seculiere filosofieën overstijgen. Het is dus zeer zinvol om de elementaire religieuze overtuigingen te bestuderen, of je nu gelovig bent of niet.

De nieuwe spiritualiteit is geen complete verwerping van de oude spiritualiteit, maar er eerder dieper op ingaat. Ze zal uit de oude spiritualiteit de dingen weglaten die wij duidelijk niet langer van dienst zijn, en nieuwere en diepere begrippen aanreiken waar wij wel iets aan hebben. Ze zal het beste van onze oude religies behouden. Aldus zullen enkele dingen die wij hier horen bekend voorkomen.

Klik hier om meer te lezen>>>>

 

 


Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack