logo-millennium-visie.jpg

Gratis nieuwsbrief

Naam:
E-mail:

kb

 

Bericht
 • EU e-Privacy Richtlijnen

  Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

  Bekijk Privacy Richtlijnen

Exorcisme
Exorcisme

1.0 Inleiding

Exorcisme of duiveluitbanning is een bezwering gericht tegen slechte geesten,  met de bedoeling deze uit een voorwerp, een lichaam of een plaats te verdrijven. Als … ja, als demonische geesten bestaan, kunnen ze dan invloed uitoefenen op ons leven? Zo ja: kunnen wij hier als mens dan iets aan doen? Kunnen wij ons hiertegen beschermen?
De rooms-katholieke Kerk heeft een eeuwenoud antwoord hierop, namelijk het exorcisme. Een exorcist is iemand die kwade geesten – de duivel – uitdrijft!

2.0 Voorwoord exorcisme

exorcisme 4De reden van deze serie artikelen is, dat het tijd wordt dat we de ‘geestenwereld’ als realiteit serieus gaan nemen of op z’n minst willen nadenken over de mogelijkheid van het bestaan hiervan. Het bestaan van ‘dolende geesten’ in een onzichtbare wereld. Een onzichtbare wereld die velen ongekend veel angst inboezemt.
Voor velen is het niet meer dan fantasie, maar anderen weten beter en hebben bitter moeten ervaren dat we als mens nu eenmaal met het ‘kwaad’ te maken hebben. Welke vorm het kwaad dan mag aannemen. Sommigen wuiven het weg en vinden zichzelf hier te nuchter voor. Maar onze calvinistische nuchterheid is niets anders dan gecamoufleerde angst. Weinig mensen willen of durven zich niet te verdiepen in deze materie. Want – zo zegt de realiteit - als ze eenmaal in het kwaad verstrikt zitten, ervaren ze dat als pijnlijke eenzaamheid. ‘Ze kunnen er met niemand over praten’, is de algemene klacht. Maar in het verschijnsel ‘demonische bezetenheid’ krijgt het kwaad werkelijk een gezicht.

Door onwetendheid komen veel mensen – voor mijn gevoel - onnodig in de psychiatrie terecht en worden nadien volgestopt met medicijnen [Nieuwsbrief, ‘Een geforceerde verlichting’ – sept. 2017; Nieuwsbrief, exorcisme 2Psychiatrie – deel I & II]. Zowel  het instituut Kerk – beter geformuleerd de georganiseerde religies – als de psychiatrie hebben onvoldoende antwoord op het verschijnsel bezetenheid. Binnen de psychiatrie wordt de spirituele realiteit als een psychologisch verschijnsel verklaard. ‘Het zit gewoon tussen je oren’. Maar het wordt de hoogste tijd dat wij doordrongen zijn, dat ónze stoffelijke werkelijkheid niet de enige werkelijkheid is. Nuchterheid betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor verschijnselen die vanuit rationeel oogpunt onmogelijk lijken. Nuchterheid betekent dat we kritisch en onbevooroordeeld kijken en luisteren naar de ander en naar de verschijnselen die zich voordoen. Onze wereld is groter dan alleen maar wat onze zintuigen waarnemen. We weten dit omdat wij allerlei dingen kunnen voelen, terwijl voor anderen niets daarvan zichtbaar hoeft te zijn.

De rode draad in deze serie artikelen met als hoofdthema ‘Exorcisme’ kan vervat worden in een aantal vragen:

 1. De overkoepelende vraag die betrekking heeft op dit thema ‘Exorcisme’  is dan ook of het wel theologisch correct is te spreken over het bestaan en het bestrijden van de duivel; van de aanwezigheid een duivelse macht!
 2. Bestaat er dan werkelijk een secundaire religieuze wereld in de Kosmos – het allesomvattende exorcisme 22universum, het Multi-versum of het Holo-versum? Of, bestaat dit geestenrijk alléén maar binnenin ons planetair stelsel, in ons wereldje, in onze gedachten?
 3. Is de duivel (het kwaad) een symbool of iets concreets?
 4. Was het Jezus’ goddelijke opdracht, zoals de christelijke leer ons doet vermoeden, om te verkondigen, te genezen en demonen uit te drijven?
 5. De meest essentiële vraag die steeds bij ontelbare mensen boven komt drijven, is - en die vermoedelijk de kerkelijk leerstellingen gaan doen wankelen - of het daadwerkelijk Jezus’ opdracht is om de ‘strijd om de macht’ aan te gaan? Was dát echt Jezus gekozen zielenpad?
  Verlossing van de mensheid van het kwaad? Het kerkelijk ‘verlichtend en verlossend denken’ te promoten? Of wilde Jezus ons geheel iets anders vertellen, leren en tonen? Was Jezus niet ons Lichtend voorbeeld?

Klik hier voor meer informatie over 'Exorcisme' - I en II  >>>>

Klik hier voor meer informatie over 'Exorcisme' - III  >>>>>

Klik hier voor meer informatie over 'Exorcisme' - IV >>>>

Klik hier voor meer informatie over 'Exorcisme' - V  >>>>

Klik hier voor meer informatie over 'Exorcisme' - VI >>>>>>

Demonische bezetenheid, deel IIV

Binnen de psychiatrie wordt de spirituele realiteit – geesten en de onzichtbare energiewereld - als een psychologisch verschijnsel verklaard. ‘Het zit gewoon tussen je oren’. Maar wat buiten deze wetenschappelijke visie steeds buiten beschouwing wordt gelaten, is dat bijvoorbeeld de geest van de mens in staat is de geest van een ander mens onder hypnose te brengen en daarmee nieuwe gedachten en gevoelens kan ‘opdringen’.

exorcisme 7Sterker nog, talrijke symptomen die zich voordoen bijvoorbeeld tijdens een exorcisme en gedurende ontmoetingen tussen priester en patiënt die voor een demonuitdrijving komt, kunnen wetenschappelijk of door medische analyse worden verklaard! Veel symptomen en gedragspatronen komen namelijk overeen met een reeks bekende psychische stoornissen, met name dissociatie, schizofrenie, manische depressie en hysterie, of zelfs fysiologische toestanden zoals epilepsie en het Gilles-de-la Tourette-syndroom.

De reden van dit artikel ‘Demonische bezetenheid’ is, dat het tijd wordt dat we de ‘geestenwereld’ als realiteit serieus gaan nemen of op z’n minst willen nadenken over de mogelijkheid van het bestaan exorcisme 10hiervan. Het bestaan van ‘dolende geesten’ in een onzichtbare wereld. Een onzichtbare wereld die ongekend veel angst inboezemt en er tevens voor zorgt dat veel psychiatrische patiënten ten onrechte een verkeerde behandeling ondergaan. Maar voor velen is deze demonische wereld niet meer dan fantasie, maar anderen weten beter en hebben bitter moeten ervaren dat we als mens nu eenmaal met het onzichtbare ‘kwaad’ te maken hebben.

De vraag is nu alleen of de wetenschap bereid is de eerste stap in de goede richting te zetten; te willen aanvaarden dat het chemisch-farmaceutisch beeld van het menselijk lichaam of een psychologisch-biologisch denkmodel niet het juiste antwoord geeft op de vraag |Wie-wij-werkelijk-zijn|.

Hans Zevenboom

Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp >>>>

 

 


Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack