logo-millennium-visie.jpg

Gratis nieuwsbrief

Naam:
E-mail:

kb

 

Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

Houden van jezelf! - Oktober 2018

1.0 Inleiding

adam na zondevalVaak hoor ik het verhaal dat houden van jezelf, betekent dat je egoïstischer [1] moet worden. Mijn broer zegt gewoon ‘nee’ tegen mijn moeder. Of: nee, ik doe het niet. Of: nee, ik help niet mee. Zonder opgaaf van reden. Mijn moeder haalt dan haar schouders op en met een ‘jammer’ is de zaak afgedaan. Ik vraag me steeds weer af: ‘Hoe doet-hij dat?’.
Ik wil dat ook, egoïstisch zijn maar dan zónder schuldgevoel!


[1] Nieuwsbrief ‘Wordt egoïstischer!’ - 2018

2.0 Schaduwkanten

Houden van jezelf betekent jezelf accepteren zoals je op dit (unieke) moment bent! En dat houd in, dat jij ook je ‘schaduwkanten’ lief hebt. Je schaduw bestaat uit al die kanten van jezelf die je verbergt, ontkent of onderdrukt.

afb. Psychiatrie 5Dat afwijzen van delen in jezelf begint al op jonge leeftijd. Bijvoorbeeld wanneer je te horen krijgt dat je het vooral niet hoog in je bol moet hebben of niet egoïstisch mag zijn. Je begint dan die eigenschappen te onderdrukken. Maar die onderdrukte kanten proberen juist een uitweg te vinden. Iemand die bijvoorbeeld nooit uiting heeft mogen geven aan zijn seksuele verlangens, ontwikkelt een seksverslaving. Iemand die van zichzelf alleen maar positief mag zijn, trouwt met een ‘zwartkijker’.
Datgene wat je niet probeert te zijn, manifesteert zich juist … … hoe dan ook. Er is geen ontkomen aan en wel om de reden dat alles wat er met jou gebeurt, een gelegenheidskansje is om iets liefdevols te ervaren. In het juiste licht bekeken, kan alles je de kans geven van jezelf te houden. Juist als er dingen gebeuren die je tegen lijken te zitten. Ze gebeuren alléén om je de blokkades – de energieblokkades in je chakrasysteem – te laten zien.

Er kan een deel van je zijn, die je eraan herinnert dat je die dingen niet uitvoert en dan begint er een afb. Psychiatrie 5innerlijke strijd. Een innerlijke strijd tussen de ziel (het innerlijke, hogere zelf) en de geest; het bewustzijn. Deze innerlijke strijd kan uitputtend zijn.
Het kan zijn dat je van jezelf vindt dat je verkeerd bezig bent. In wezen is het niets anders dan dat je geen goed gebruik van de kosmische energie maakt. De kosmische energie die gratis en permanent aanwezig is, wordt aangeboden door het Licht, de Kosmos; het multi of holo-versum. Het is een soort van overeenkomst met jezelf om degene die je op dit ogenblik bent te waarden, te bevestigen, te accepteren en te steunen Het betekent leven in het NU-moment.

afb. Psychiatrie 6Velen van ons kijken met spijt terug naar het verleden, denkend aan een situatie waar ze beter mee hadden kunnen omgaan. Sommigen kijken naar de toekomst en vinden degene die zij nu zijn dan onbekwaam! Maar het verleden kan je helpen als je je de keren herinnert dat je succes had, waardoor je positieve herinneringen schept. De toekomst kan je grootste vriend zijn als je ziet dat je door je de toekomst voor te stellen, een visie van de volgende stap creëert.

3.0 Hoe weet je wat je schaduwkant is?

‘Het spiegelend-effect’

afb. Psychiatrie 30Als jij je ergert aan bepaald gedrag van mensen, of daarover een hard oordeel hebt. Of als iemand jouw bedrag bekritiseert en dat raakt je enorm. In al die gevallen kun je er zeker van zijn dat dát het gedrag is dat je probeert te onderdrukken. De één vindt het verwijt egoïstisch te zijn afschuwelijk, terwijl de ander er haar schouders voor ophaalt.

Verandering begint met acceptatie. Jezelf durven vragen: waarom heb ik deze eigenschap? En hoe kan die mij helpen? Alleen dan kun je je authentieke zelf worden.  Heb het lef te zeggen: dat klopt, ik ben een control-freak. Of ik ben inderdaad wel bazig. En dan moet je het omarmen. Veroordeel jezelf daarom niet te snel, omdat je het nog niet bereikt hebt. Het is belangrijk te houden van |wie-je-nu-bent|, zonder reserves in te bouwen. 

4.0 Kan kritiek je dan niet meer raken?

afb. Psychiatrie 3Eén van de manieren om meer van het zelf te houden, is ophouden jezelf met anderen te vergelijken. Van het zelf houden betekent afstappen van schuldgevoel. Er is enorm veel schuldgevoel in onze maatschappij. Veel relaties tussen mensen komen vanuit de zonnevlecht – het machtscentrum van waaruit mensen elkaar proberen te overtuigen, te overreden, te beheersen en te manipuleren. Als je niet hetzelfde spelletje als de mensen om  je heen speelt, merk je misschien dat ze zich bedreigd voelen. Zij willen dat je op bepaalde manieren denkt en doet zodat je aan hun denkbeeld beantwoordt. Dus proberen ze macht over je te krijgen door schuldgevoelens op te roepen. Vaak weten ouders geen andere weg om de situatie meester te zijn; zij gebruiken schuldgevoel, boosheid en het onthouden van liefde om hun kinderen te domineren. Als jij je sterk voelt en verantwoordelijk bent voor je eigen leven, handel je vanuit je hart. Als je een gemis aan verantwoordelijkheid voelt, merk je dat je moet manipuleren, je in machtsstrubbelingen moet begeven om te krijgen wat je wilt. Je denkt misschien dat je je moet verontschuldigen of leugentjes om bestwil moet vertellen om de gevoelens van anderen te sparen. Maar de grote uitdaging van houden van het zelf is afstand te nemen van alles wat je verteld is en te vragen: ‘Past dit bij mij?’ Brengt dit mij vreugde? Voel ik me goed als ik het doe?
Van het zelf houden betekent afstappen van schuldgevoel. Uiteindelijk is het je eigen ervaring die telt!

Kritiek is een obstakel voor eigenliefde. Iedere keer als je oordeelt, verdeel je. Je oordeelt in wezen over afb. Psychiatrie 60je zelf. Als je je een mening over iemand vormt, hem bekijkt en bijvoorbeeld zegt: ’Deze persoon is lui’ of ‘is een mislukkeling’ of ‘heeft vreselijke kleren aan’, geef je je onbewust een boodschap dat de wereld een plaats is waar je maar beter op bepaalde manieren kunt handelen als je aanvaard wilt worden.
Om een groter gevoel van liefde voor jezelf te krijgen, moet je beginnen vast te stellen wat jij van de manier waarop de wereld werkt, vindt. Als jij denkt dat de wereld koud en liefdeloos is, of dat je erg je best moet doen voor alles wat je bereikt, staat die overtuiging tussen jou en liefde voor jezelf. Jouw overtuigingen over de werkelijkheid scheppen je ervaring van de werkelijkheid. Als jij gelooft dat mensen nooit naar je teruglachen, pik je er automatisch die mensen uit om tegen te lachen, die dat nooit terug doen!

Als je een wereld wilt ervaren die van je houdt en je beeld van zelfliefde ondersteunt, begin dan eens te kijken naar wat je tegen jezelf over de wereld zegt. Je kunt je ontmoeting met mensen en de wereld veranderen door datgene wat je verwacht te veranderen. Al wat je moet doen, is veranderen wat je verwacht dat er zal gebeuren en je zult een andere wereld ervaren.

5.0 Aura

afb. paranormaal 3Als er iets is dat je ‘triggert’, vasthoudt, raakt, bezighoudt of irriteert – bijvoorbeeld woede of gekwetstheid, een negatief gevoel over die ander – dan is dat direct leesbaar in je aura-veld (elektromagnetische energieveld rondom het menselijk lichaam) door een kleurverandering. De persoon waar jij kwaad op bent – leesbaar als bijvoorbeeld een rode gloed rondom je hoofd in je aura-spectrum - wordt wel door jouw aura-signalen beïnvloed, maar niet zo erg als jij zelf. Alles wat je tegen die ander zegt of over hem of haar werkelijk denkt, draag je mee of ‘zit’ in je aura en werkt als een magneet.

Werkt als een magneet voor meer van hetzelfde! Dat komt mede door het feit dat het chakra-systeem permanent actief is met het uitzenden van signalen; signalen van ‘hoe voel ik me’. Wetenschappelijk is aangetoond, dat het energieveld of aura in kracht en in vorm verandert wanneer er fysiologische en psychologische veranderingen optreden. De intensiteit of wel de dichtheid van het energieveld wordt bepaald door onze innerlijke kracht die vanuit het bewustzijn wordt opgebouwd én de samensmelting met de Kosmische Energieën; de Levensenergie.

De helderheid en zichtbare kleurintensiteit van de aura hangt ook van het bewustzijnsniveau van de bloem1apersoon in kwestie af. De aura van ieder mens is een weerspiegeling van zijn (psychische) gedachten en zijn (fysieke) gevoelens. De belangrijkste eigenschap van het energieveld, vanuit medisch oogpunt, is dat het mogelijk is met behulp van het energieveld ziektes te constateren, lang vóórdat ze zichzelf manifesteren in het lichaam. Mogelijke ziektes uiten zich als verstoringen in het energieveld en zijn soms al jaren van tevoren te zien.
De meeste kwalen hebben hun oorsprong in de energievelden en daarna, door de tijd en leefgewoonte, worden ze overgebracht op het lichaam waar ze de vorm van een ernstige ziekte kunnen aannemen.

6.0 Waarom vinden veel mensen het zo lastig alles in zichzelf te omarmen?

‘Diep in ons huist het verlangen ergens bij te horen’ [John O’ Donohue]

afb. leven na de doodWij willen ons niet afgewezen voelen of alleen zijn. Want hoe kun je ooit van jezelf houden, als je de helft van |wie-je-bent| ontkent. Een andere eigenschap van zelfliefde is vergeving. Zelfliefde houdt respect voor het zelf in en leven met een hoger doel voor ogen. Als je echt waarde hecht aan jezelf, je tijd, je liefde en visie, zullen anderen het ook doen!
Ben je ooit wel eens bij iemand gebleven waar je echt graag weg wilde, maar aarzelde omdat je zijn gevoelens niet wilde kwetsen? Als dat zo is, schatte je hem hoger dan jezelf. Je gaf hem de telepathische boodschap dat hij jouw tijd of jou niet hoefde te respecteren. Telkens wanneer jij jezelf respecteert, naar waarheid zegt |wie-je-bent| en de geëigende handelingen verricht, ontwikkel je niet alleen jezelf maar help je anderen door je voorbeeld.

Sommigen van ons blijven bezig met oude kwesties en voelen steeds weer boosheid. Misschien irritatie over jezelf of over een ander die je in de steek liet. Het onvermogen om ‘nee’ te zeggen tegen mensen, weerspiegelt een zicht op de wereld dat zegt dat de gevoelens van anderen belangrijker zijn dan die van jou. Dat hun rechten belangrijker zijn; dat zij op de eerste plaats komen. Als je dat doet, schep je in jezelf energieblokkades, verzamel je wrok, boosheid en pijn die dan in je aura zitten en nog meer van hetzelfde aantrekken. Zelfliefde komt uit het hart door onvoorwaardelijke liefde te geven.

Een belangrijke eigenschap van zelfliefde is vergeving. Er is beslist één reden voor vergeving, want datafb. levensbeschouwing 3 reinigt en heelt je aura. Het innerlijke of hogere zelf – je ziel - kent onvoorwaardelijke liefde, kent vergeving, heeft geen rancuneuze gevoelens, geen haat … alleen maar liefde. Liefde! Zelfliefde heeft dan ook betrekking op bescheidenheid. Bescheidenheid is een expressie vanuit het hart en niet vanuit het ego, het ‘ik’-bewustzijn …..  de geest. Bescheidenheid zegt: ‘Ik sta open. Ik wil luisteren. Ik heb niet alle antwoorden’. Bescheidenheid is één van de eigenschappen waardoor je meer kunt ontvangen, want bescheidenheid impliceert openheid. Ze impliceert niet een gebrek aan zelfvertrouwen maar een grote hoeveelheid geloof en vertrouwen in jezelf.

Zij die het meest arrogant, en zelfverzekerd handelen, zijn diegenen die juist die eigenschappen missen. Als jij mensen kent die heel wijs lijken en toch anderen kleineren, vrienden afwijzen, zorgen dat mensen zich minderwaardig voelen – het doet er niet toe hoe verheven hun woorden zijn of wat ze onderwijzen – kun je ervan verzekerd zijn dat ze niet van zichzelf houden. 

7.0 Slot

bloem3aHouden van jezelf betekent loyaliteit, vertrouwen en geloof in |wie-je-bent| én een bereidwilligheid daarnaar te handelen. Het is niet genoeg om die loyaliteit en dat vertrouwen te voelen: je moet het in je uiterlijke wereld zelf ervaren.

De fundamentele uitdaging van zelfliefde is dus ernaar te handelen, vrijuit tegen mensen te spreken en in de wereld je hemel op aarde scheppen. Het is belangrijk in te zien |wie-je-bent| zonder al te egoïstisch of te bescheiden te zijn. Het is het tweeledige probleem van alles te zijn wat je kunt zijn. ‘Leef in het NU-moment’, was één van de belangrijkste boodschappen van Jezus.

‘Jouw overtuigingen over de werkelijkheid scheppen je ervaring van de werkelijkheid’.

Hans Zevenboom 

 

 
Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack