logo-millennium-visie.jpg

Gratis nieuwsbrief

Naam:
E-mail:

kb

 

Bericht
  • EU e-Privacy Richtlijnen

    Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring. Ga voor meer informatie naar Privacy pagina.

    Bekijk Privacy Richtlijnen

Kerstgroet 2018

Even stil staan

De stille dagen komen eraan
tijd om even stil te staan
overdenken en bezinnen
afsluiten of opnieuw beginnen
wat te doen met wensen of dromen
dingen die jou zijn overkomen
laat ze zijn en laat ze achter
de ergste worden zachter
de mooiste krijgen een plaats in je hart
maak ieder jaar een nieuwe start
begin aan je oude of nieuwe dromen
laat het leven op je af komen
heb lief, bewonder en geniet
meer dan dit leven heb je niet!

Tolerantie

‘Als je alles gelooft, wat je leest, lees je beter niet’.

afb. Psychiatrie 23Gedragsregels, leefregels tot aan onze normen en waarden toe. Wie is er niet mee in zijn leven grootgebracht? De opgelegde leef- en gedragsregels van …. ja, van wie eigenlijk? De maatschappij, de Bijbel, de Thora, de Koran, de ouders, de school of de omgeving? Zijn wij vrij om te handelen zoals wij willen, mogen wij alle regels overtreden en negeren, alle traditionele leerstellingen ter zijde schuiven, toegeven aan alle genotzucht en op die manier hopen het nirwana – verlichting of verlossing – te bereiken? Wat is de juiste weg?
Strikte morele richtlijnen volgen of doen wat je maar wilt? Traditionele waarden of doen wat dat moment in je opkomt? De Tien Geboden of de zeven stappen op weg naar verlossing volgen en uiteindelijk het Paradijs – de hemel - vinden?
Verdienen we de weg naar de hemel door ‘goed te zijn’, zoals vele religies ‘propaganderen’? Of hoef ik me helemaal niet te houden aan bijvoorbeeld de Tien Geboden om toch in de hemel te komen? Ja, je kunt zelfs de vraag stellen: ‘Wie is er nu ‘heiliger’ Mozes, Jezus of Mohammed?’ Of, bepaal jij nu zélf wat je wilt geloven of niet wilt geloven? Ben je daarin vrij of wordt het vrije denken beperkt door opgelegde regels; bijvoorbeeld de sharia [1], een geloofsbelijdenis of de Tien Geboden?

Of anders geformuleerd: Welke waarheid is de (enige) ware? Het juiste antwoord op deze vraag is afb. 10geboden 4‘tolerantie’. We moeten niets geloven gewoon omdat een ander het zegt. Maar aangezien ons inzicht beperkt is, hebben we allen een verschillende benadering van de waarheid. Alleen vanuit een lege geest kunnen we onze zoektocht naar het zelf beginnen; naar mijn of jouw eigen waarheid én niet die van een ander!
Laat ons proberen (geloofs-)overtuigingen te vervangen door juiste waarnemingen want elke mening die we koesteren, is een hindernis die ons afschermt van de waarheid. Een andere waarheid – een nieuwe visie - afwijzen is voor mij en hopelijk voor iedereen dan ook een gemiste kans tot innerlijke groei! Zelfstandig (leren) denken, is naar mijn mening dan ook met géén enkele ware leer in strijd.

Waarheid is als het zonlicht dat ’s morgens traag, maar langzamerhand meer groeit in intensiteit!
Niemand is verder van de waarheid dan hij die alle antwoorden weet.


[1] Sharia is in de eerste plaats een religieuze plichtenleer die het menselijk handelen in wereldse en religieuze zaken bepaalt, zowel in de relatie van mensen onderling als van mens tot God.

Wij, Millennium-Visie, wensen u prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar toe!

Hans Zevenboom

 

 
Millennium-Visie
Tel. 06 – 20834965
www.millennium-visie.org
info@millennium-visie.org

Joomla Templates by Joomlashack